Τι θα συζητηθεί στο 4ο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας

InBusinessNews  25/02/2020 08:56
Τι θα συζητηθεί στο 4ο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας

Τις εξελίξεις σε μια σειρά θεμάτων, από την πρόοδο στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB μέχρι τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη θα συζητήσουν αύριο οι Κ.Μητσοτάκης και Μπ. Μπορίσοφ κατά την μεταξύ τους συνάντηση στο πλαίσιο του 4ου ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας.

Στην συνάντηση που λαμβάνει χώρα στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία πολλών υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Θωμάς, θα συζητηθεί η πορεία υλοποίησης του IGB, αλλά και των διασυνδετήριων αγωγών με γειτονικές χώρες, απαραίτητων στο πλαίσιο της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας της ευρύτερης περιοχής.

Κεντρικό δηλαδή θέμα της ατζέντας θα είναι η δημιουργία του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου, τμήμα του οποίου εκτός από τον ελληνο-βουλγαρικό IGB, είναι επίσης ο διασυνδετήριος Βουλγαρίας-Ρουμανίας (IBR), ο σχεδιαζόμενος αγωγός Βουλγαρίας - Σερβίας (ΙBS), καθώς επίσης τα νέα τερματικά αερίου LNG, σαν το FSRU της Αλεξανδρούπολης, αλλά και η νέα υπόγεια μονάδα αερίου της Ν. Καβάλας.

Ταυτόχρονα οι δύο πλευρές θα επικαιροποιήσουν την βούληση τους για επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Νέας Σάντας - Μαρίτσα (Ελλάδα - Βουλγαρία), ένα από τα έργα της τελευταίας λίστας των ενεργειακών projects κοινού ενδιαφέροντος (PCI).

Στο μέτωπο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού που αποτελεί και το κύριο μενού από τα ενεργειακά της συνάντησης, οι εργασίες κατασκευής του αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2021, πιθανώς και πριν από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Μήκους 182 χιλιομέτρων, θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας, συνδέοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου με το βουλγαρικό. Μέσω του αγωγού IGB, θα διασυνδεθεί το δίκτυο φυσικού αερίου της Ελλάδας με εκείνο της Βουλγαρίας και των άλλων βαλκανικών χωρών, εμμέσως δε με τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρίας, Αυστρίας, Ουκρανίας).

Η αρχική του δυναμικότητα θα είναι 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου/έτος, με δυνατότητα επέκτασης στα 5 δισ. κυβικά μέτρα και σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει παλαιότερα ο ίδιος ο κ. Μπορίσοφ, το έργο θα είναι σε θέση να προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Αζερμπαϊτζάν.

Η ατζέντα της συνάντησης των δύο Πρωθυπουργών, περιλαμβάνει εκτός από ενεργειακά και θέματα οικονομίας, τουρισμού και επενδύσεων με έμφαση την ευρύτερη περιοχή.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας