Αέριο αγωγών vs LNG: Θα έρθει η μεγάλη ανατροπή που δείχνουν τα futures;

  13/03/2020 07:02
Αέριο αγωγών vs LNG: Θα έρθει η μεγάλη ανατροπή που δείχνουν τα futures;

Η πτώση της τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου, δεν έχει ακολουθήσει το ρυθμό της πτώσης του  brent, γεγονός που αποδίδεται στο ότι ήδη το LNG βρισκόταν κοντά στα κατώτατα επίπεδα. Συγκεκριμένα με τις τιμές TTF να κυμαίνονται μεταξύ 8,5 και 9,5 ευρώ/mmbtu το LNG βρίσκεται στο “absolute minimum” χωρίς άλλα περιθώρια πτώσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για το επόμενο διάστημα οι τιμές είτε θα μείνουν σταθερές ή θα αυξηθούν. 

Πράγματι σύμφωνα με τις futures τιμές του Dutch TTF για το καλοκαίρι το φυσικό αέριο τιμολογείται στα 9,2 ευρώ/mmbtu, για το γ τρίμηνο στα 9,45 ευρώ/mmbtu και για το δ τρίμηνο στα 12,5 ευρώ/mmbtu. Η σημαντική αύξηση της πρόβλεψης της τιμής για το δ τρίμηνο υποδηλώνει ότι εκτός από την εποχική αύξηση της ζήτησης, η αγορά προβλέπει ότι θα υπάρχει στενότητα στην προσφορά, που θα πιέσει προς τα πάνω το κόστος.  

Αυτή είναι τις τελευταίες ημέρες η εικόνα της αγοράς για την πορεία τιμών του LNG, το οποίο στην τρέχουσα συγκυρία συνεχίζει να βρίσκεται σε θέση ισχύος έναντι του oil indexed αερίου των αγωγών. 

Τι θα γίνει όμως εάν επαληθευτούν τα σενάρια που θέλουν τον πόλεμο τιμών να διαρκεί τουλάχιστον μέχρι το γ τρίμηνο του 2020; Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, σημαίνει ότι οι τιμές του brent θα σταθεροποιηθούν στα επίπεδα των 30 - 35 δολαρίων το βαρέλι ή και ακόμη χαμηλότερα. Με το πετρέλαιο σταθερό σε αυτά τα επίπεδα τιμών, η αγορά θα οδηγηθεί σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανατροπή των συσχετισμών: το oil indexed αέριο των αγωγών θα καταστεί, σταδιακά μέχρι  το 4ο τρίμηνο του έτους, πιο ανταγωνιστικό έναντι του LNG. 

Βεβαίως αυτά τα σενάρια για την εξέλιξη των τιμών του LNG και του αερίου των αγωγών απομένει να επαληθευτούν ή να διαψευστούν στην πράξη, από τη διακύμανση των πραγματικών τιμών. Ωστόσο εκείνο που είναι σίγουρο είναι πως  η αγορά εμφανίζει μεγάλη μεταβλητότητα, γεγονός που δυσκολεύει τις ασκήσεις και τις προβλέψεις για τους εμπόρους αερίου.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας