Η Κομισιόν περιέλαβε τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στο φόρο συνοριακής προσαρμογής CO2

  06/03/2020 06:55
Η Κομισιόν περιέλαβε τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στο φόρο συνοριακής προσαρμογής CO2

Στον μηχανισμό επιβολής συνοριακής προσαρμογής άνθρακα θα υπαχθούν και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τρίτες χώρες στην Ε.Ε. Σύμφωνα με το Platts, αυτό επισήμανε σε εκδήλωση ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Paolo Gentiloni, αναφερόμενος στον στόχο που έχει θέσει η Ευρώπη για να καταστεί ουδέτερη προς το κλίμα έως το 2050. Αξίζει να σημειωθεί ότι τυχόν ένταξη των εισαγωγών στον «συνοριακό φόρο άνθρακα» αφορά άμεσα και την χώρα μας, καθώς ένα σημαντικό μέρος εισαγωγών ρεύματος γίνεται από όμορα κράτη που δεν συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων (ΟΤΣ).

«Θα εισάγουμε φόρο άνθρακα στις εισαγωγές για να αποτρέψουμε τις ρυπογόνες διεργασίες από την μετατόπιση των ρυπαντών σε άλλες χώρες για να εμποδίσουμε τα ρυπογόνα προϊόντα να πλημμυρίσουν την αγορά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.Κάθε μηχανισμός εισαγωγής θα πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Προκειμένου οι δασμοί να είναι συμβατοί με τον ΠΟΕ, θα πρέπει να αφορούν έναν αριθμό οικονομικών τομέων ώστε να είναι δικαιολογημένοι.

Οι συζητήσεις με τους παγκόσμιους εταίρους για το εν λόγω θέμα, θα ξεκινήσουν μετά το καλοκαίρι. Παράλληλα, ο προγραμματισμένος μηχανισμός αποτελεί μέρος της νέας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Green Deal, το οποίο αποσκοπεί να καταστήσει την ΕΕ ουδέτερη προς το κλίμα έως το 2050.

Τέλος, η Κομισιόν αναμένει ότι ο μηχανισμός θα καταστήσει ακριβότερη την εισαγωγή προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα και ότι αυτό θα μπορούσε να «προωθήσει τις αλλαγές προς πιο βιώσιμα προϊόντα στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες».

ΠΗΓΗ: energia.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας