Νέα δεδομένα στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ενεργειακών έργων

  18/02/2020 09:04
Νέα δεδομένα στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ενεργειακών έργων

Αποθήκευση ενέργειας, έξυπνα δίκτυα, υπεράκτια αιολικά, υδρογόνο, δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα αποτελούν τα ενεργειακά έργα στα οποία θα δίνει έμφαση αλλά και χρηματοδότηση, στο εξής, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ορυκτά καύσιμα, ακόμη και το φυσικό αέριο που έχει χαμηλότερες εκπομπές ρύπων από τον άνθρακα και το πετρέλαιο τίθενται στο περιθώριο.

Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα δόθηκε σκληρή μάχη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να απορριφθεί μια πρόταση για άσκηση βέτο στον ενεργειακό σχεδιασμό της ΕΕ, επειδή έργα φυσικού αερίου παραμένουν στον κατάλογο των «έργων κοινού ενδιαφέροντος» (PCI) και παραμένουν, συνεπώς, υποψήφια για κοινοτική χρηματοδότηση.

«Στον τέταρτο κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται ο EastMed, ο IGΒ (ελληνοβουλγαρικός αγωγός), το FSRU (πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου) στην Αλεξανδρούπολη και η αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα. Είναι όλα έργα μετάβασης και μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας. Καλύπτουν την ασφάλεια εφοδιασμού στην Ελλάδα και είναι απαραίτητο να γίνουν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στον δρόμο προς την πλήρη απολιγνιτοποίηση», επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, η οποία σημείωσε κατά την παρέμβασή της στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η διαδικασία της μετάβασης στην οικονομία χωρίς άνθρακα το 2050 είναι απαραίτητο να υποστηριχτεί από έργα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και από το καύσιμο μετάβασης που είναι το φυσικό αέριο. «Χώρες που καθορίζουν την επιτυχία του εγχειρήματος του Green Deal, όπως η Γερμανία, στηρίζονται στην ενεργειακή ασφάλεια που προσφέρει το φυσικό αέριο», ανέφερε η κυρία Σπυράκη.

ΠΗΓΗ: energia.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας