Με λαμπτήρες LED ο οδικός φωτισμός σε 350 κοινότητες

  30/08/2019 15:23
Με λαμπτήρες LED ο οδικός φωτισμός σε 350 κοινότητες

Πρόγραμμα αντικατάστασης των υφιστάμενων λαμπτήρων στις κοινότητες με λαμπτήρες Led παρουσιάστηκε στο πλαίσιο συνάντησης του Υπουργού Εσωτερικών με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου και την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Εξοικονομήσεις ύψους €24 εκατ. σε βάθος οκταετίας
Το πρόγραμμα που καλύπτει 350 κοινότητες παγκύπρια, αναμένεται να επιφέρει εξοικονομήσεις ύψους €24 εκατ. σε βάθος οκταετίας, οι οποίες θα αξιοποιηθούν για στήριξη των κοινοτήτων.

Εξάλλου, οι εξοικονομήσεις μόνο από τη μείωση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων στην ατμόσφαιρα φτάνουν τις 11.000 τόνους και θα προσφέρουν εξοικονομήσεις της τάξης των €300.000 από το ποσό που πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο.

Με το εν λόγω πρόγραμμα εξασφαλίζεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των εκλυόμενων ρύπων, καλύτερος φωτισμός, μηδενική φωτορύπανση, περισσότερη οδική ασφάλεια, αυξημένη ορατότητα, καθώς και μειωμένο κόστος συντήρησης και λειτουργικό κόστος.

 

ledpetridis

Το πρόγραμμα έχει σημαντικά περιβαλλοντικά, ενεργειακά και οικονομικά οφέλη. 

 

Όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης μετά τη συνάντηση με την Ένωση Κοινοτήτων και την ΑΗΚ, είναι μια πολιτική που σίγουρα συμβάλλει και στην επίτευξη των εθνικών μας στόχων όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών των ρύπων μέχρι το 2030 έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Σίγουρα συνεισφέρει και στη βελτίωση του οδικού φωτισμού αλλά και στη μείωση της φωτορύπανσης. Πέραν των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων αυτής της πολιτικής πρέπει να πω ότι υπάρχουν και σημαντικά οικονομικά οφέλη τα οποία σε βάθος 8ετίας από την εξοικονόμηση ενέργειας φτάνουν σχεδόν τα 25 εκ. ευρώ», είπε σχετικά, εξηγώντας ότι αυτά είναι λεφτά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των κοινοτήτων, για άλλα έργα υποδομών και για άλλες πολιτικές αντί να δαπανούνται για την ενέργεια. 
 

ledpetridis2

 

«Άρα είναι και προς όφελος της ανάπτυξης των κοινοτήτων αλλά και με μεγάλη περιβαλλοντική και ενεργειακή χροιά», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από τις αρχές του 2020 και η πλήρης αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων στις 350 κοινότητες της Κύπρου που υπολογίζονται περίπου 100.000 θα διαρκέσει ένα με ενάμιση χρόνο. 

«Είναι κάτι για το οποίο έχει πρωτοστατήσει και η Ένωση Κοινοτήτων και η ΑΗΚ, έχουν γίνει μελέτες και από την ΑΗΚ και από την Ένωση Κοινοτήτων και θα υπογραφούν διαφορετικές συμβάσεις με την κάθε κοινότητα, ούτως ώστε και η Κύπρος να είναι περήφανη για μια σύγχρονη περιβαλλοντική πολιτική που έχει όπως έχω πει σημαντικές εξοικονομήσεις για τις κοινότητες», ανέφερε ο ΥΠΕΣ.

Σημείωσε ακόμα ότι την επόμενη βδομάδα θα πάει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου το κράτος, το Υπουργείο Εσωτερικών, θα αναλαμβάνει το κόστος αντικατάστασης των λαμπτήρων το οποίο ανέρχεται περίπου στα €15 εκατ.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου κ. Ανδρέας Κιτρομηλίδης τόνισε την πολύ καλή συνεργασία που έχει η Ένωση Κοινοτήτων με το Υπουργείο Εσωτερικών και ιδιαίτερα με τον Υπουργό. «Μια συνεργασία που τα τελευταία χρόνια αποδίδει καρπούς. Βλέπουμε, συζητούμε και προσπαθούμε να επιλύουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες. Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που είχαμε ήταν και ο οδικός φωτισμός. Με τη σημερινή εξαγγελία του Υπουργού σίγουρα θα έχουμε ένα μεγάλο όφελος, τόσο το κράτος όσο και οι κοινότητες όσον αφορά το κόστος που καταβάλλουμε στον οδικό φωτισμό.  Θέλω να ευχαριστήσω  τον Υπουργό και τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών όπως επίσης και την Αρχή Ηλεκτρισμού για τη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα έτσι ώστε να κατορθώσουμε να φτάσουμε σε αυτή την εξαγγελία», κατέληξε ο κ. Κιτρομηλίδης.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ κ. Παναγιώτης Ολύμπιος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο το οποίο συμβάλει στον μεγάλο εθνικό στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας και επίσης συμβάλλει θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος. «Για την Αρχή Ηλεκτρισμού το έργο αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόσκληση. Με το ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση αυτή με επιτυχία», κατέληξε ο κ. Ολύμπιος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας