Η ένταση στα Στενά του Ορμούζ ωθεί το Ιράκ σε αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών

InBusinessNews   29/07/2019 09:15
Η ένταση στα Στενά του Ορμούζ ωθεί το Ιράκ σε αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών

O πρωθυπουργός του Ιράκ Adil Abdul-Mahdi εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση στα Στενά του Ορμούζ, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των εξαγωγών πετρελαίου διακινείται μέσω της στρατηγικής θαλάσσιας διαδρομής, και προσέθεσε ότι γι' αυτόν τον λόγο η κυβέρνησή του επεξεργάζεται σχέδια για τη διαφοροποίηση των εξαγωγικών οδών. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Ερμπίλ, ο ιρακινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οποιοδήποτε εμπόδιο» στα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ μέσω των οποίων διακινείται το 30% του αργού πετρελαίου και άλλων παραγώγων παγκοσμίως θα δημιουργήσει «τεράστιο πρόβλημα» στην ιρακινή οικονομία. Ωστόσο, υπάρχουν «διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις». 

Το ιρακινό πετρέλαιο αποστέλλεται κυρίως στο λιμάνι της Βασόρας και στα εγχώρια διυλιστήρια ενώ η κυβέρνηση της Περιφέρειας Κουρδιστάν (KRG) εξάγει πετρέλαιο μέσω αγωγού που καταλήγει στο τουρκικό λιμάνι Ceyhan στην Μεσόγειο. 

Στο πρόσφατο συμβούλιο υπουργών έγιναν ορισμένες «συστάσεις» σχετικά με εξαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγών προς την Συρία, την Ιορδανία, το λιμάνι Yanbu της Σαουδικής Αραβίας και μέσω του Fishkhabur στην Περιφέρεια του Κουρδιστάν. 

Επίσης, εγκρίθηκε η κατασκευή αγωγού αργού πετρελαίου Ιράκ - Ιορδανίας και την επεξεργασία του σχετικού σχεδίου ανέλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο Ενέργειας.

Επί του παρόντος, όπως επισημαίνεται στην ενημέρωση της ελληνικής διπλωματικής υπηρεσίας, ο μοναδικός εν λειτουργία αγωγός Fishkhabur - Ceyhan τελεί υπό τον έλεγχο της Περιφέρειας Κουρδιστάν KRG. 

Έτερος ιρακινός αγωγός παράλληλος του προηγούμενου είναι εκτός λειτουργίας και χρήζει εκσυγρονισμού και η Τουρκία δήλωσε έτοιμη να συμβάλει προς τούτο. Ο εν λόγω αγωγός δέχτηκε πολλαπλές επιθέσεις μετά το 2003. 

Ο αγωγός προς την Συρία και ο αγωγός προς την Σαουδική Αραβία (IPSA) δεν λειτουργούν επίσης και θεωρούνται παρωχημένοι.

Το Ιράκ εξάγει περίπου 3,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Η πλειοψηφία προέρχεται από τα νότια πετρελαϊκά πεδία και εξάγεται μέσω των λιμένων της Βασόρας στις διεθνείς αγορές.

Το πλούσιο σε ενέργεια Ιράκ εισάγει περίπου 1.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας από το γειτονικό Ιράν. Η Βαγδάτη επιδιώκει να συνδέσει το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας με αυτά της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και άλλων γειτονικών χωρών καθώς επίσης να διαφοροποιήσει τους τρόπους και δρόμους εξαγωγής πετρελαίου.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας