Κατά έξι σεντ φθηνότερα τα καύσιμα με πρόταση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ

  12/12/2018 08:07
Κατά έξι σεντ φθηνότερα τα καύσιμα με πρόταση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ

Κατά έξι σεντ το λίτρο φθηνότερη αναμένεται να είναι από την ερχόμενη εβδομάδα η τιμή της βενζίνης στην Κύπρο.
Μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής χθες, οδηγείται σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής η πρόταση των κομμάτων ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για μείωση του συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά πέντε σεντ το λίτρο, ποσό στο οποίο αν προστεθεί και ο ΦΠΑ, η μείωση ανέρχεται στα έξι σεντ.
 
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το κράτος θα έχει μείωση εσόδων  48,4 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται το ΦΠΑ (57,5 εκ. με ΦΠΑ), και η νέα νομοθεσία θα αφορά τη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης καθώς και το πετρέλαιο θέρμανσης.
 
Η πρόταση κατατέθηκε στη Βουλή από τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο και παραπέμπεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα.
 
Με την ψήφιση της πρότασης νόμου, η σχετική νομοθεσία θα έχει άμεση ισχύ και η μείωση αναμένεται να φτάσει στα πρατήρια τα ξημερώματα της Δευτέρας.
 
Υπενθυμίζεται πως η σχετική πρόταση νόμου κατατέθηκε με στόχο να αντικαταστήσει την κυβερνητική πρόταση για μείωση του φόρου επί των καταθέσεων από το 30% στο 17%, με συνολικό κόστος για τα δημόσια οικονομικά ύψους €45 εκ.
 
Συγκεκριμένα, με βάση την κατανάλωση του 2017, η συνολική μείωση των εσόδων του κράτους από τη μείωση του συντελεστή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη θα ανέλθει στα €23,6 εκ. (€28,1 εκ. με ΦΠΑ), στο πετρέλαιο κίνησης στα €18,4 εκ. (€21,9 εκ. με ΦΠΑ) και στο πετρέλαιο θέρμανσης στα €6,4 εκ. (€7,5 εκ. με ΦΠΑ).
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας