Στο Κάιρο για την 7η Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου ο Πρόεδρος

  08/10/2019 07:08
Στο Κάιρο για την 7η Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου ο Πρόεδρος

Με βασικά θέματα την ενέργεια, τις περιφερειακές εξελίξεις και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο συναντώνται σήμερα στο Καΐρου ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, ο Έλληνα Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Την 7η Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου θα απασχολήσουν επίσης θέματα για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι σχέσεις Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ενώ μετά το πέρας της Συνόδου αναμένεται να εκδοθεί Κοινό Ανακοινωθέν.
 
Η Λευκωσία αναμένει στο Κοινό Ανακοινωθέν να υπάρχουν αναφορές που οι τρεις χώρες θα καταδικάζουν τις πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας στο Οικόπεδο επτά της ΑΟΖ. Ήδη η Αίγυπτος δια της πρέσβειρας της στη Λευκωσία, εξέφρασε την ανησυχία της για τις ενέργειες της Τουρκίας, ενώ υποστηρίζει την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου και σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών εντός των εδραιωμένων και διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους.
 
Η Σύνοδος έρχεται ως φυσική συνέχεια του εν εξελίξει αμοιβαία επωφελούς διαλόγου μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα στην οικονομία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, πρόσθετα στην πολιτική συνεργασία υψηλού επιπέδου που προωθείται, είτε διμερώς, είτε σε διεθνή φόρα», λέει η κ. Χαλίλ.
 
Ερωτηθείσα από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις έκνομες τουρκικές ενέργειες πέριξ της Κύπρου, η Πρέσβειρα αναφέρεται στη «στάση αρχών της Αιγύπτου έναντι του Κυπριακού γενικότερα και της κατάστασης που εγείρεται από τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ειδικότερα».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας