Η Τσεχία στηρίζει την Κύπρο και την ΑΟΖ της

  26/09/2019 08:24
Η Τσεχία στηρίζει την Κύπρο και την ΑΟΖ της

Με την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχίας, Milena Hrdinková, τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Τσεχίας-Κύπρου στη Τσεχική Βουλή, Daniel Pawlas και μέλη της ομάδας είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις η αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ομάδας Φιλίας Κύπρου–Τσεχίας στη Βουλή που αποτελείται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής και της Ομάδας Φιλίας, Γιώργο Λιλλήκα και τα μέλη Νίκο Τορναρίτη (Αναπληρωτή Πρόεδρο), Γιώργο Λουκαΐδη και Άγγελο Βότση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στην αντιπροσωπεία παρέθεσε γεύμα εργασίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, Ondřej Benešík. Χθες, οι Κύπριοι Βουλευτές παρακάθισαν σε δείπνο εργασίας με τον Αντιπρόεδρο, Karel Schwarzenberg και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής της Τσεχίας.

Στη συνάντηση με την Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, επαναβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Τσεχίας και εκφράστηκε η αμοιβαία επιθυμία για στενότερη μεταξύ τους συνεργασία, ως μικρότερα κράτη μέλη της ΕΕ. Τη συνάντηση απασχόλησαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό , οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στην Τουρκία, σε απάντηση των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και το θέμα της μετανάστευσης.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε ευχαριστίες για την αλληλεγγύη που επέδειξε η Τσεχία στο θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας και τόνισε τη σημασία που πρέπει να έχει η αρχή της αλληλεγγύης προς επίτευξη μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Ο κ. Τορναρίτης ζήτησε όπως οι εταίροι μας στην ΕΕ συνεχίσουν να στηρίζουν την Κύπρο και στο μέλλον, όταν παραβιάζονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Ο κ. Λουκαΐδης επεσήμανε την ανάγκη ενός δυνατού πολιτικού μηνύματος από τους Ευρωπαίους εταίρους προς την Τουρκία, προκειμένου να μην υλοποιηθούν οι πρόσφατα εξαγγελθέντες σχεδιασμοί της για εποικισμό των Βαρωσίων. Ο κ. Βότσης ανέφερε ότι μόνο με την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία από φίλες χώρες, όπως η Τσεχία, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο και Μέλη της Ομάδας Φιλίας Τσεχίας-Κύπρου στη Τσεχική Βουλή, οι Κύπριοι Βουλευτές εξήραν το πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών και εξέφρασαν ευχαριστίες για τη στάση αρχών της Τσεχίας στο Κυπριακό. Ο κ. Pawlas διαβεβαίωσε την αντιπροσωπία για τη σταθερή στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και υπογράμμισε τη σημασία συντονισμού των ενεργειών των δύο Κοινοβουλίων, ώστε να επιτευχθούν κοινοί στόχοι και επιδιώξεις. Αντηλλάγησαν, επίσης, απόψεις για την μεταναστευτική κρίση, την κλιματική αλλαγή και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά το γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο και μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχικής Βουλής, ο κ. Benešík εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούσαν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και το ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η χώρα αυτή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στο δείπνο εργασίας που παρέθεσε χθες ο Αντιπρόεδρος, κ. Schwarzenberg και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της Τσεχίας, η κυπριακή αντιπροσωπία προέβη σε εκτενή ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Συζητήθηκαν επίσης το θέμα του Brexit, η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας