Ισπανία: Οι υψηλές θερμοκρασίες απογειώνουν την ζήτηση ΦΑ για ηλεκτροπαραγωγή

InBusinessNews   26/07/2019 11:52
Ισπανία: Οι υψηλές θερμοκρασίες απογειώνουν την ζήτηση ΦΑ για ηλεκτροπαραγωγή

Νέο ρεκόρ κατέγραψε η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ισπανία για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς στις 23 Ιουλίου έφτασε τις 578GWh, σημειώνοντας το υψηλότερο νούμερο σε θερινή περίοδο από το 2010. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Enagas, η εξέλιξη αυτή ήταν απόρροια των υψηλών θερμοκρασιών που έπληξαν την Ισπανία τις προηγούμενες μέρες, γεγονός που αύξησε την χρήση των συστημάτων ψύξης και κλιματισμού.

Σε επίπεδο μήνα (Ιουλίου) τα νούμερα δείχνουν ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 45% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν, οδηγούμενη από μια ελαφριά άνοδο στη ζήτηση του καυσίμου στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το μερίδιο του φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής βαίνει διαρκώς αυξανόμενο, καλύπτοντας το κενό που δημιουργείται από την μείωση της κατανάλωσης άνθρακα και της χαμηλής συνεισφοράς των υδροηλεκτρικών στον τομέα.

Ένας επιπλέον παράγοντας που έχει ενισχύσει την ζήτηση φυσικού αερίου είναι οι ανταγωνιστικές τιμές αυτού, σύμφωνα με την Enagas.

Στο διάστημα από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, η ζήτηση ΦΑ έχει αυξηθεί κατά 12.6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, κυρίως λόγω της ηλεκτροπαραγωγής, όπου η ζήτηση έχει απογειωθεί κατά 84%.

Ανάλογη εικόνα, σε πολύ μικρότερο βαθμό όμως, παρατηρείται και στο κομμάτι της βιομηχανίας όπου καταγράφεται μια σταθερή αύξηση της ζήτησης, της τάξης του 3-4%.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως ενδεχόμενο νέο κύμα υψηλών θερμοκρασιών όπως αποτυπώνονται στις μετερεολογικές προβλέψεις για την περίοδο που διανύουμε και που ήδη πλήττει τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα ρεκόρ ζήτησης φυσικού αερίου.

ΠΗΓΗ: energypress.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας