Έφτασε στον Δελφίνο και πιάνει δουλειά το IceMax

  12/11/2018 08:07
Έφτασε στον Δελφίνο και πιάνει δουλειά το IceMax

Στον στόχο Δελφίνο, στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, βρίσκεται από χθες το βράδυ το υπερσύγχρονο γεωτρύπανο Stena IceMax που μίσθωσε η κοινοπραξία του αμερικανικού κολοσσού ExxonMobil με την Qatar Petroleum, για τις ανάγκες της γεώτρησης.
 

Το υπό βρετανική σημαία πλοίο έφτασε εντός των χρονοδιαγραμμάτων στον στόχο του και τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες του.
 
Για το σκοπό αυτό, ήδη τα δύο υποστηρικτικά πλοία Handin Tide και Montet Tide βρίσκονται καθοδόν προς το Οικόπεδο 10 μεταφέροντας προσωπικό και εξοπλισμό για την γεώτρηση.
 
Το Stena IceMax είναι εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στον τομέα της γεωτρήσεων και θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα γεωτρύπανα του πλανήτη, ενώ έχει ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την ικανότητα να τρυπά σε μεγάλα βάθη και σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών και διαφορετικών πιέσεων. 
 
Το γεωτρύπανο, κατασκευάστηκε το 2012 από την Samsung Heavy Industries, και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 10 χιλιάδες πόδια σε νερό και τα 35 χιλιάδες πόδια γεώτρησης. Επίσης είναι μήκους 228 μέτρων και το πλήρωμα του φτάνει τα 180 άτομα.
 
Η εταιρία Stena Drilling με έδρα το Λονδίνο έχει εξέχοντα ρόλο στον κλάδο των γεωτρήσεων διαθέτοντας  συνολικά τέσσερα γεωτρύπανα, τρεις πλατφόρμες γεωτρήσεων και το προσωπικό της ξεπερνά τα χίλια άτομα.
 
Για της ανάγκες της γεώτρησης, ο σταθμός της Λάρνακας εξέδωσε το πρωί του Σαββάτου NAVTEX, ενημερώνοντας τους ναυτιλλομένους για τις εργασίες του Stena IceMax.
 
Σύμφωνα με την NAVTEX με ισχύ μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2019, δημιουργείται μια ζώνη ασφαλείας 500 μέτρων γύρω από το Stena IceMax, στην οποία απαγορεύεται η είσοδος για οποιονδήποτε λόγο.
 
Παράλληλα, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας διάταγμα της Υπουργού Μεταφορών για σκοπούς διασφάλισης της ασφάλειας της κινητής υπεράκτιας μονάδας γεώτρησης Stena IceMax καθώς και της ναυσιπλοΐας, κατά την περίοδο που η μονάδα θα χρησιμοποιείται για γεώτρηση στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης αυτής.

 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας