Υπεγράφη η σύμβαση μίσθωσης γης για κατασκευή του σταθμού HVDC ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector

ΙnBusinessNews  06/06/2019 17:30
Υπεγράφη η σύμβαση μίσθωσης γης για κατασκευή του σταθμού HVDC ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector

Υπογράφηκε στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στη Λευκωσία, η σύμβαση παραχώρησης γης για την κατασκευή του σταθμού μετατροπής HVDC της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, η οποία συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Κύπρου, του Ισραήλ, της Κρήτης και της Αττικής στην Ελλάδα, με δυνατότητα μεταφοράς 2000MW. 

Ο Φορέας Υλοποίησης EuroAsia Interconnector, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τη σύμβαση υπέγραψαν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου, Δρ. Στέλιος Χειμώνας, και εκ μέρους του Φορέα Υλοποίησης του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI 3.10) ο Διευθύνων Σύμβουλος Νάσος Κτωρίδης και ο Διευθυντής Έργου, Γώργος Κίλλας.
 
Με την υπογραφή της σύμβασης, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector στην Κύπρο, η οποία αποτελεί κορυφαίο Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 33 χρόνια, με τον Φορέα Υλοποίησης του έργου να έχει το δικαίωμα ανανέωσης της σύμβασης για άλλες δύο περιόδους 33 χρόνων.
 
Η υπογραφή της σύμβασης έρχεται σε συνέχεια της διοικητικής πράξης αρ. 133 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απαλλοτρίωση της συγκεκριμένης ακίνητης ιδιοκτησίας βρίσκεται στην περιοχή Κοφίνου και έχει συνολική έκταση 74,088 τ.μ.
 
Έχουν εκπονηθεί και εξασφαλισθεί οι απαραίτητες περιβαλλοντικές, τεχνικές και άλλες μελέτες από τις κυπριακές αρχές και προχωράει η πολεοδομική άδεια για την κατασκευή του υποσταθμού μετατροπής και για άλλα έργα.
 
Το κόστος κατασκευής της πρώτης φάσης της διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης-Αττικής με δυνατότητα μεταφοράς 1000MW, ανέρχεται σε 3,5 δις ευρώ. Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιούνιο του 2022 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 θα διασυνδεθεί η Κύπρος, ολοκληρώνοντας την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρος-Κρήτη-Αττική.
 
Το έργο EuroAsia Interconnector είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα εμπλεκόμενα κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνεται στην ανακοίνωση, αφού εμπίπτει στην ενεργειακή πολιτική της και συμβάλλει στην επίτευξη των ενεργειακών στόχων τερματίζοντας την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, του τελευταίου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παραμένει πλήρως απομονωμένο χωρίς καμία διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας