CYPV Energy: €10 εκ. ευρώ για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων
Μαρία Πηλείδου 11/07/2016 08:58
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) χρηματοδοτεί με 10 εκ. ευρώ τα πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 11,9MWp, την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία των οποίων έχει αναλάβει η CYPV Energy Ltd., μέλος του ομίλου GDL Green Energy Group.
Τα πάρκα τα οποία βρίσκονται στο Δάλι, Νήσου, Παλαιομέτοχο, Φρέναρος και Μαλούντα, είναι ανάμεσα στα πρώτα φωτοβολταϊκά έργα μεγάλου μεγέθους που θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο και που χρηματοδοτούνται από την EBRD με τη μέθοδο Project Financing. Η άδεια κατασκευής των φωτοβολταϊκών πάρκων εξασφαλίστηκε από τον μειοδοτικό διαγωνισμό του Υπουργείου Ενέργειας και Εμπορίου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013. Η συμφωνία χρηματοδότησης είναι εξαιρετικής σημασίας για την πρόοδο των σημαντικών αυτών έργων, τα οποία θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Κύπρου αλλά και στη γενικότερη ανάπτυξη του τομέα της παραγωγής ενέργειας με χρήση ανανεώσιμων πηγών.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Dimi Morozov, Εκτελεστικός Πρόεδρος της CYPV Energy Ltd οι επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι εξαιρετικής σημασίας. «Τα πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα είναι από τα μεγαλύτερα έργα παραγωγής ενέργειας στο νησί. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τη στήριξη της EBRD γιατί με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται ο τομέας των ΑΠΕ», τόνισε.
Ο Φώτιος Σαββίδης, Διευθυντής της CYPV Energy Ltd., είπε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κύπρο έχουν τεράστια προοπτική. «Είμαστε πολύ περήφανοι που μπορούμε να ενισχύσουμε αυτή την αγορά με αυτά τα έργα. Η στήριξη της EBRD, για την οποία είμαστε ευγνώμονες, είναι απολύτως απαραίτητη για την ενίσχυση των προσπαθειών μας”, πρόσθεσε.
Ο Γιώργος Γεωργίου, Διευθυντής της CYPV Energy Ltd, πρόσθεσε ότι τα πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου 2020 της Κύπρου, γεγονός για το οποίο είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. «Η ανάγκη για έργα που αξιοποιούν τις ΑΠΕ είναι μεγάλη. Γίνονται βήματα, αργά και σταθερά και αυτό είναι πολύ θετικό. Σε αυτή μας την προσπάθεια, η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης είναι καίριας σημασίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν για την επίτευξη της συμφωνίας και ιδιαίτερα τον κύριο Φώτιο Σαββίδη, οι οργανωμένες προσπάθειες του οποίου, συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα», επεσήμανε.
Στα πάρκα θα χρησιμοποιηθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια RECOM και μετατροπείς ABB. Περιβαλλοντικές πληροφορίες σχετικές με τα πάρκα παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα.
Αποφυγή έκλυσης CO2 για κάθε χρόνο λειτουργίας (σε τόνους)
Δάλι 1490
Νήσου 1505
Παλαιομέτοχο 1553
Φρέναρος 4630
Μαλούντα 3035
Περισσότερες πληροφορίες για τα έργα καθώς και για την πρόοδο κατασκευής του πρώτου πάρκου στο Δάλι, παρουσιάζονται στον σύνδεσμο: http://www.geg.com.cy/the-companies/cypv-energy/the-parks/dali/