Energy Safari: Ενεργειακά Αποδοτικά Κτίρια και Εγκαταστάσεις στην Πόλη μας

Δελτίο τύπου  09/04/2019 08:44
Energy Safari: Ενεργειακά Αποδοτικά Κτίρια και Εγκαταστάσεις στην Πόλη μας

Την Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019, το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών πραγματοποίησε μονοήμερη εκπαιδευτική εκδρομή «Energy Safari», με στόχο την επίδειξη καλών πρακτικών σε θέματα Ενεργειακής Απόδοσης, Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε κατοικίες, δημόσια κτίρια και βιομηχανία. Η εκδρομή συνδιοργανώθηκε από το Ενεργειακό Γραφείο, το Γραφείο Περιβάλλοντος της Αυστρίας και την Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Διαρθρωτικής Μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για ενίσχυση της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση στην Κύπρο.
 
Μαζί με δημοσιογράφους και επαγγελματίες του χώρου, το Ενεργειακό Γραφείο επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε σε κτίρια της επαρχίας Λευκωσίας, που πρωτοπορούν στην εφαρμογή πρακτικών εξοικονόμησης ενέργειας. Τα κτίρια αυτά είναι το πρώτο «Παθητικό» σπίτι που κτίστηκε στην Κύπρο, το ζυθοποιείο  του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης, το Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου και το νέο Δημαρχείο Λευκωσίας. Αυτά τα κτίρια είτε αναγέρθηκαν με τρόπο που να εξοικονομούν ενέργεια, είτε αναβαθμίστηκαν ενεργειακά.
 
Το πρώτο «Παθητικό» σπίτι στην Κύπρο είναι κτισμένο βάσει του Γερμανικού προτύπου Passive Haus και το νέο Δημαρχείο Λευκωσίας ικανοποιεί το πρότυπο Minergie της Ελβετίας. Είναι βασισμένα σε πολύ αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές και έχει δοθεί έμφαση στο σχεδιασμό και τη θερμική προστασία του κελύφους των κτιρίων, ώστε να τα καταστήσουν ενεργειακά αποδοτικά και οικονομικά στη λειτουργία. Τα κτίρια είναι προστατευμένα θερμικά από το εξωτερικό περιβάλλον, εκμεταλλεύονται στο έπακρο την ηλιακή ακτινοβολία και μέσω της διασφάλισης κατάλληλου τεχνητού ή φυσικού αερισμού, δημιουργούν συνθήκες άνεσης στο εσωτερικό τους, χωρίς σημαντική κατανάλωση ενέργειας.
 
Στο ζυθοποιείο του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης και στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου εφαρμόστηκαν σημαντικά μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης. Το ζυθοποιείο βελτίωσε την ενεργειακή απόδοση της παραγωγικής του διαδικασίας, χαρτογραφώντας τοπικά και ποσοτικά την κατανάλωση ενέργειας και εγκαθιστώντας συστήματα ανάκτησης ενέργειας. Επιπλέον, την αυτοματοποίησε πλήρως για καλύτερο έλεγχο και φρόντισε για τη μείωση των στερεών και υγρών αποβλήτων από την επεξεργασία πρώτων υλών και για τη μείωση εκπομπών αερίων και υδρατμών στην ατμόσφαιρα. Μεταξύ των μέτρων που εφάρμοσε, είναι η ανάκτηση απορριπτόμενης θερμότητας, η ρύθμιση της τάσης του ρεύματος, ο αυτοματισμός της λειτουργείας του φωτισμού με λαμπτήρες LED και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου.
 
Το Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, όντας  διατηρητέο κτίριο του 1915, με αυστηρούς περιορισμούς επεμβάσεων στην όψη του, αναβαθμίστηκε εκμεταλλευόμενο τα υλικά κατασκευής του, καθώς και τα στοιχεία της φύσης που το περιβάλλουν, καταφέρνοντας να είναι και αυτό ένα από τα Ενεργειακά Αποδοτικά κτίρια της Λευκωσίας. Στο κύριο μέρος του κτιρίου, ενισχύθηκε η θερμική άνεση που του πρόσφερε ήδη η πουρόπετρα στους τοίχους, θερμομονώθηκε η οροφή του, προστέθηκαν διπλά ενεργειακά υαλοστάσια στα υφιστάμενα παραδοσιακά ξύλινα κουφώματα και εφαρμόστηκαν λύσεις φυσικού αερισμού. Παράλληλα, φυτεύτηκαν φυλλοβόλα δέντρα στην πρόσοψη του, που χαρίζουν δροσιά το καλοκαίρι και θερμότητα από τον ήλιο το χειμώνα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το διατηρητέο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου Στροβόλου είναι ενωμένο με το κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου. Με τη φιλοσοφία της αξιοποίησης της ηλιακής ακτινοβολίας, στο κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, κατασκευάστηκε Ηλιακή Καμινάδα με διπλά παράθυρα και τοποθετήθηκαν συστήματα σκίασης. Τόσο το διατηρητέο, όσο και το νέο κτίριο, καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους σε θέρμανση και κλιματισμό, με κεντρικό σύστημα γεωθερμίας.
 
Σημαντικός παράγοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας, ωστόσο, είναι και η καλλιέργεια ενεργειακής συνείδησης στους χρήστες των κτιρίων. Στους υπαλλήλους του νέου Δημαρχείου Λευκωσίας, για παράδειγμα, έχει διανεμηθεί σχετικός οδηγός, ενώ η διεύθυνση του ζυθοποιείου του Ομίλου Φώτος Φωτιάδης φροντίζει για τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού του, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα το θεσμό υποβολής ενεργειακών εισηγήσεων, επιβραβεύοντας τις πιο καινοτόμες.
 
Περισσότερα για το κάθε κτίριο, θα βρείτε στις σελίδες του Ενεργειακού Γραφείου και της Υπηρεσίας Ενέργειας στο Facebook, μέσα από επόμενες δημοσιεύσεις. Βρείτε τις με το όνομα: Cyprus Energy Agency και Υπηρεσία Ενέργειας.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας