Νέα Οδηγία για τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας:

Δελτίο Τύπου  28/06/2018 16:00
Νέα Οδηγία για τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας:

Στις 27 Ιουνίου 2018, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της ΕΕ ενέκριναν την προσωρινή συμφωνία στην οποία κατέληξε η βουλγαρική Προεδρία σχετικά με την αναθεώρηση της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι διαπραγματευτές της βουλγαρικής προεδρίας κατέληξαν σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την πέμπτη συνεδρίαση τριμερούς διαλόγου, το πρωί της 14ης Ιουνίου. Η επικύρωση σημαίνει ότι το Συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία.

Αυτό το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα προετοιμάσει το έδαφος για τη μετάβαση της Ευρώπης σε πηγές καθαρής ενέργειας όπως η αιολική, η ηλιακή, η υδροηλεκτρική, η παλιρροϊκή, η γεωθερμική ενέργεια και η ενέργεια από βιομάζα. Θα επιτρέψει επίσης στην Ευρώπη να διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο της στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και στην επίτευξη των στόχων που ορίζει η συμφωνία του Παρισιού.

Η συμφωνία καθορίζει πρωταρχικό στόχο για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές κατά 32% σε επίπεδο ΕΕ για το 2030. Υπάρχει μια ρήτρα για την αναθεώρηση αυτού του στόχου σε περίπτωση μεταβολής της ζήτησης για κατανάλωση ενέργειας και για να ληφθούν υπόψη οι διεθνείς υποχρεώσεις της ΕΕ.
 
Η επικύρωση από τους μόνιμους αντιπροσώπους της ΕΕ σημαίνει ότι η Οδηγία μπορεί να υποβληθεί προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου η ψηφοφορία στην Ολομέλεια αναμένεται τον Οκτώβριο και στη συνέχεια να επιστραφεί στο Συμβούλιο για τελική έγκριση. Η οδηγία θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
 
Διαβάστε περισσότερα
 
Νέο κείμενο της Οδηγίας για τις ΑΠΕ

 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας