Οι αριθμοί σαμποτάρουν το στόχο ενεργειακής αποδοτικότητας της ΕΕ

  23/04/2018 08:21
Οι αριθμοί σαμποτάρουν το στόχο ενεργειακής αποδοτικότητας της ΕΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv.com, oι μέχρι στιγμής συζητήσεις σχετικά με το στόχο του 2030 της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ενεργειακής απόδοσης φαίνεται πως καθυστερούν και ο κύριος λόγος είναι η εκτίμηση του αρχικού, υπολογιζόμενου κόστους, όπως υποστηρίζει νέα μελέτη.

 
Αν και οι Ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις θα κινηθούν σε τριμερές επίπεδο το Μάϊο, φαίνεται πως υπάρχουν αρκετές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κράτων-μελών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου τόσο ως προς τον επιθυμητό στόχο.
 
Αυτός είναι και ο λόγος πίσω από τη συνεδρίαση του άτυπου ενεργειακού συμβουλίου που έλαβε χώρα στη Σόφια στις 19 Απριλίου. Απώτερος σκοπός είναι να γεφυρωθεί το χάσμα απόψεων και να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις πριν τις βουλγαρικές εκλογές του Ιουνίου.
 
Τα μέλη του κόμματος MEP για περίπου ένα χρόνο προσπαθούν να πείσουν ένας στόχος 35% θα είναι βιώσιμος, ωστόσο η τελευταία τους πρόταση ναι μεν υιοθετήθηκε ως επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά στοίχισε τη θέση του Adam Gierek.
 
Από την άλλη αν και η πλειοψηφία των κρατών-μελών, λειτουργώντας πιο συντηρητικά, εμμένει στον αρχικό στόχο του 30%, χώρες όπως η Σουηδία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία προωθούν την αύξηση του αρχικού στόχου.
 
Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο Miguel Arias Canete, επίτροπος ενέργειας, τόνισε ότι πιστεύει στην καλή θέληση των υπουργών ώστε να προχωρήσουν οι φιλόδοξες πολιτικές και να υπάρχει τελική συμφωνία πριν τις εκλογές στην Βουλγαρία.
 
Αντικρουόμενες απόψεις αναφορικά με το ποσοστό απομείωσης
Ωστόσο, μια νέα μελέτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ενεργειακή Απόδοση και την Οικονομία αμφισβητεί το ρητό στόχο του 30% της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως έχει υπολογιστεί στο Clean Energy Package. Προκειμένου εκτιμηθεί η αποδοτικότητα του στόχου, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα ποσοστό απομείωσης, σύφωνα πάντα με τη μελέτη. Η ίδια μελέτη υποστηρίζει πως το ποσοστό που χρησιμοποιήθηκε ήταν αρκετά υψηλό, καθώς άγγιζε το 10%, ενώ ο μέσος όρος των κρατών-μελών ήταν 5.7% για τα κτίρια. Αν λοιπόν, η Κομισιόν είχε βασιστεί στο μέσο, τότε τα κόστη θα μειώνονταν και οι διαπραγματεύσεις θα είχαν προχωρήσει και έθεταν υψηλότερους στόχους για την ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας.
 
Εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν μιλώντας με το Euractiv.com, επιβεβαιώνει πώς υπάρχει σχετική συζήτηση αναφορικά με το ύψος και το ρόλο του ποσοστού αυτού, ενώ υποστηρίζει πως οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας εξετάζουν όλες τις παραμέτρους για το ζήτημα. Παραταύτα, απέφυγε να πάρει σαφή θέση για τη μελέτη και τις εφαρμόσιμες πολιτικές της Κομισιόν.
 
Τέλος, ανάμεσα στις φωνές που αμφισβητούν το στόχο της Κομισιόν, προστίθενται και τα μέλη της Θεσμικής Ομάδας Επενδύτων για την Κλιματική Αλλαγή (Institutional Investors Group on Climate Change), που σε σχετική τους επιστολή κάνουν λόγο για την ανάγκη μιας πιο ρεαλιστικής και κατοτοπιστικής ανάλυσης-κόστους οφέλους, ενώ επιδιώκουν και αύξηση του στόχου για τις ΑΠΕ τουλάχιστον στο 30%, για το οποίο ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις.

ΠΗΓΗ: energypress.gr
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας