Ερωτήματα για την αγορά υγραερίου κίνησης από ΠΕΚΠΟΙΖΩ

  22/08/2017 13:09
Ερωτήματα για την αγορά υγραερίου κίνησης από ΠΕΚΠΟΙΖΩ

Για καρτέλ και μονοπώλιο στην αγορά του υγραερίου κίνησης κάνει λόγο η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας ζωής (ΠΕΚΠΟΙΖΩ) και διερωτάται πώς αποφασίστηκε η τιμή πώλησης του υγραερίου κίνησης στα αδειοδοτημένα πρατήρια.
 
Αναφέρει παράλληλα ότι συγκρινόμενη με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η τιμή στην Κύπρο είναι κατά 40% ψηλότερη και σχεδόν διπλάσια από την πιο χαμηλή.

Σε ανακοίνωση της και αφού σημειώνει ότι η λειτουργία 2-3 πρατηρίων παροχής υγραερίου στ’ αυτοκίνητα ανακοινώθηκε τελικά με σημαντική καθυστέρηση τριών ολόκληρων χρόνων, η ΠΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει ότι από την αρχή φάνηκαν τα ίδια και ίσως χειρότερα κακά ασθενικά συμπτώματα, από τα οποία πάσχουν και τα κλασικά καύσιμα.
 
«Μιλούμε για ένα μονοπώλιο και άρα καρτέλ στο υγραέριο,» σημειώνει και διερωτάται πώς αποφασίστηκε η τιμή.
 
«Την αποφάσισε και την επέβαλε το μονοπώλιο-καρτέλ; Το κράτος είχε ρόλο; Ποιος θα μας πει; Ποιο είναι το πρόβλημα; Μα ποιο άλλο από την ανεξήγητη, για μας τιμή η οποία, συγκρινόμενη με τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κατά 40% ψηλότερη και σχεδόν διπλάσια από την πιο χαμηλή» αναφέρει και διερωτάται «πού είναι η διαφάνεια που υποσχέθηκε το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο ξόδεψε και χρήματα των βαριά φορολογούμενων καταναλωτών, σε εμπειρογνώμονες για να μελετήσουν και να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα του καρτέλ και της ακρίβειας στα καύσιμα».
 
Διερωτάται επίσης τι ρόλο παίζει πια η σχετική υπηρεσία του Υπουργείου, που ασχολείται με τις τιμές των καυσίμων και αν τελικά «έχει απλά μετατραπεί σε εκπρόσωπο Τύπου του καρτέλ των εταιρειών, αφού το μόνο που κάνει είναι να εκδίδει περιοδικά δελτία των τιμών που αποφασίζουν με πλήρη αδιαφάνεια προς τους καταναλωτές και επιβάλλουν οι εταιρείες».

Η ΠΕΚΠΟΙΖΩ ζητά επίσης  εξηγήσεις από τους αρμόδιους σε σχέση με τα στοιχεία που δικαιολογούν τις τελευταίες αυξήσεις της περασμένης βδομάδας, εν μέσω μάλιστα διακοπών και Δεκαπενταύγουστου. «Μήπως είναι η μικρή, κατά 2-3% αύξηση στην τιμή του αργού που έπρεπε να απορροφηθεί πρώτα γιατί την προηγούμενη περίοδο οι μειώσεις δεν έφτασαν στα χαμηλότερα που έπρεπε επίπεδα, ή έπρεπε μάλιστα να υπάρξει και περαιτέρω μείωση που δικαιολογείται από την τεράστια ύψους 10% άνοδο του ευρώ σε σχέση με το δολάριο;» διερωτάται.
 
Η ΠΕΚΠΟΙΖΩ παραθέτει πίνακα με ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλότερες σημερινές μέσες τιμές, συγκριτικά με την Κύπρο, σημειώνοντας ότι σχεδόν σε όλες τις χώρες, οι τιμές στην αμόλυβδη βενζίνη 98 οκτανίων και αντίστοιχα στο πετρέλαιο κίνησης, έχουν μειωθεί, μετά τις 15 Αυγούστου σε αντίθεση με την Κύπρο που αυξήθηκαν. 

Κύπρος:            Βενζίνη €1,239 και πετρέλαιο κίνησης €1,176
Αυστρία:            Βενζίνη €1,08 και πετρέλαιο κίνησης €1,00
Βουλγαρία:        Βενζίνη €1,04 και πετρέλαιο κίνησης €1,03
Τσεχία:               Βενζίνη €1,10 και πετρέλαιο κίνησης €1,03
Εσθονία:            Βενζίνη €1,12 και πετρέλαιο κίνησης €1,10
Ουγγαρία:          Βενζίνη €1,12 και πετρέλαιο κίνησης €1,10
Ιρλανδία:            Βενζίνη €1,33 και πετρέλαιο κίνησης €1,20
Λετονία:            Βενζίνη €1,00 και πετρέλαιο κίνησης €0,88
Λιθουανία:         Βενζίνη €1,08 και πετρέλαιο κίνησης €0,96
Λουξεμβούργο:  Βενζίνη €1,14 και πετρέλαιο κίνησης €0,95
Πολωνία:            Βενζίνη €0,99 και πετρέλαιο κίνησης €0,94
Ρουμανία:          Βενζίνη €1,00 και πετρέλαιο κίνησης €1,01
Σλοβακία:          Βενζίνη €1,26 και πετρέλαιο κίνησης €1,08
Σλοβενία:          Βενζίνη €1,26 και πετρέλαιο κίνησης €1,08
Ισπανία:            Βενζίνη €1,19 και πετρέλαιο κίνησης €1,08
 
Καλεί τέλος για άλλη μια φορά τον Υπουργό «να υιοθετήσει τη διαφάνεια που είχε υποσχεθεί ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή της μελέτης, αν καθηκόντως θέλει να παίξει το ρόλο που επιβάλλεται να έχει, του ρυθμιστή του ανταγωνισμού και της πάταξης της αισχροκέρδειας και των καρτέλ».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας