Κρήτη: Τα σκουπίδια των ξενοδοχείων μετατρέπονται σε … ζωοτροφές!

  01/08/2017 12:40
Κρήτη: Τα σκουπίδια των ξενοδοχείων μετατρέπονται σε … ζωοτροφές!

Μια σημαντική πρωτοβουλία με πολλαπλά οφέλη τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά ανέλαβαν οι ξενοδόχοι της Κρήτης ακολουθώντας τα χνάρια των συναδέλφων τους στο εξωτερικό.

Η διεθνής τάση θέλει τους επαγγελματίες του κλάδου να αξιοποιούν, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, ακόμη και τα απορρίμματά τους, τα οποία αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια παίρνουν υπεραξία αφού μετατρέπονται σε ζωοτροφές! Η εν λόγω κίνηση ήταν απόρροια της συνεργασίας  μεταξύ του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμάτων Κρήτης με τα ξενοδοχεία του νησιού και εντάσσεται στο πρόγραμμα LIFE Food for Feed.

Σκοπός του έργου, που πολλοί εύχονται η ιδέα του να υιοθετηθεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, είναι η αξιοποίηση μιας καινοτόμου διεργασίας που θα επιτρέπει την ασφαλή μετατροπή του προ-διαλεγμένου οργανικού κλάσματος των αστικών στερεών απορριμμάτων κυρίως από ξενοδοχεία σε ζωοτροφή. Ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με ιδιοκτήτες ξενοδοχείων της Κρήτης και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν δεχτεί να δώσουν τα χέρια κλείνοντας τις πρώτες συμφωνίες.

Όσο για τους όρους συνεργασίας προκειμένου ένα ξενοδοχείο να αποδείξει ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να  μπορέσει να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, περιγράφονται σε σχετικό συμφωνητικό το οποίο υπογράφεται και από τις δύο πλευρές. Στις αρμοδιότητες των ξενοδόχων είναι να εγγυηθούν ότι  θα κάνουν οι ίδιοι τον διαχωρισμό των υπολειμμάτων τροφίμων στους χώρους που σχετίζονται με την παρασκευή και κατανάλωση τροφίμων εντός των ξενοδοχείων με στόχο την αποφυγή επιμόλυνσης με ξένα υλικά, και να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους μίξη των υπολειμμάτων τροφίμων με γυάλινα ή πορσελάνινα σκεύη και θραύσματα αυτών.

Πάντως η τουριστική κίνηση στην Κρήτη πάει «σφαίρα» με την Υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά να χαρακτηρίζει το νησί  για το 2017 ως  «πρωταγωνιστή» του κλάδου. Σύμφωνα με την ίδια, οι προκρατήσεις από όλες τις διεθνείς αγορές, που δίνουν και το φετινό καλοκαίρι «ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα»,  κυμαίνονται από 15% έως 70%, ενώ χάρη στην εξαιρετική ακτοπλοϊκή και αεροπορική διασύνδεση  του νησιού επιβεβαιώνεται ότι  συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του 365 μέρες το χρόνο.

Επιπρόσθετα, η Υπουργός έχει τονίσει ότι στις προτεραιότητές της συγκαταλέγεται  η περεταίρω ενίσχυση της κρουαζιέρας, στην οποία βασίζει ένα μέρος των τουριστικών της εσόδων και η Κρήτη. Ειδικότερα έχει συσταθεί από κοινού με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας με την συμμετοχή 28 τουλάχιστον θεσμικών εκπροσώπων και φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την χάραξη και υλοποίηση εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού και ενδυνάμωσης τα επόμενα χρόνια της θέσης της Ελλάδας, που αποτελεί τον τρίτο δημοφιλέστερο προορισμό κρουαζιέρας στην Ευρώπη.
 
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας