Η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων κατά της ενεργειακής φτώχειας

  11/07/2017 16:02
Η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων κατά της ενεργειακής φτώχειας

«Σημαντικό για εμάς είναι η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης να συμβάλει μέσω συγκεκριμένων μέτρων στην μείωση των ποσών που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά, και κατ’ επέκταση στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας. Γι’ αυτό επιμένουμε πως είναι αναγκαίο να συμπεριληφθεί στην έκθεση ένας ορισμός για την ενεργειακή φτώχεια ώστε να μπορέσουμε σε δεύτερο στάδιο να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο αυτό που μαστίζει την Ευρώπη με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης».
 
Τα πιο πάνω ανάφερε χθες Δευτέρα σε τοποθέτηση του ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης, στα πλαίσια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας. Ο κ. Συλικιώτης μιλούσε ως σκιώδης εισηγητής της νομοθετικής πρότασης για τροποποίηση της οδηγίας σχετικά με την ενεργειακή απόδοση κτιρίων.
 
Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «για την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς αποτελεί προτεραιότητα να επιταχυνθεί η ανακαίνιση για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουμε θέσει για την προστασία του περιβάλλοντος  και ταυτόχρονα να επιτύχουμε την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για προστασία της υγείας των ανθρώπων που ζουν σε παλαιά κτίρια με βλαβερές κλιματικές συνθήκες».
 
«Πρέπει να διασφαλίσουμε πως οι αλλαγές που θα επέλθουν με την νέα οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων θα μπορούν να πραγματοποιηθούν με προσιτό κόστος για τους ιδιοκτήτες. Έτσι μέσω των τροπολογιών που έχουμε καταθέσει τονίζουμε πως ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να στηριχτούν οικονομικά ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στις απαραίτητες ανακαινίσεις», ανέφερε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής.
 
Παράλληλα, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία «έξυπνη χρηματοδότηση για τα έξυπνα κτίρια», τη χαρακτήρισε «προβληματική» διότι «επί της ουσίας θα χρησιμοποιεί εγγυήσεις του δημοσίου για να μοχλεύσει ιδιωτικές επενδύσεις καθώς θα περιορίζει το ρίσκο των ιδιωτών. Κατ΄επέκταση και πάλι δεν θα υπάρχει καμία εγγύηση πως οι επενδύσεις θα γίνονται εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη, αλλά θα γίνονται εκεί που θα επιλέγουν οι ιδιώτες επενδυτές». Αντ’ αυτού, πρότεινε την διαγραφή της πρόνοιας αυτής και ζήτησε «να τεθεί ως προτεραιότητα η οικονομική στήριξη για ανακαινίσεις των κτιρίων των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των κτιρίων σε υποβαθμισμένες  και απομονωμένες περιοχές, καθώς και των κτηρίων στις οποίες στεγάζονται μικρές επιχειρήσεις». 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας