10 + 1 Βήματα ανακαίνισης για μεγαλύτερη εξοικονόμηση

Μαρία Πηλείδου  18/07/2016 12:08
10 + 1 Βήματα ανακαίνισης για μεγαλύτερη εξοικονόμηση

Σίγουρα κάθε κίνηση ανακαίνισης στο σπίτι κοστίζει. Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπολογίζει κανείς το όφελος και την εξοικονόμηση στην οποία θα προβαίνει μελλοντικά αν προβεί σε κάποιες διορθώσεις στην οικία του σήμερα. 
Καταγράψαμε 11 κινήσεις ανακαίνισης στις οποίες μπορεί να προβεί οποιοσδήποτε θέλει να κάνει το σπίτι του περισσότερο «ενεργειακό». 
Ακόμα και μικρές αναβαθμίσεις σε ένα σπίτι μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη. Ίσως ορισμένα «πράσινα» υλικά ή συσκευές να είναι ακριβότερα των πιο συμβατικών λύσεων, όμως τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τη χρήση τους κατά κανόνα αποσβένουν το αρχικό κόστος και ενίοτε το κράτος επιδοτεί την αγορά τους ή προσφέρει φορολογικές ελαφρύνσεις. Οι ιδιοκτήτες έχουν αρκετά «όπλα» αναβάθμισης για το σπίτι τους, ώστε να μειώσουν το ενεργειακό του αποτύπωμα, ενώ αρκετά από αυτά απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια.
1.    Μειώστε τον αερισμό του σπιτιού, δηλαδή τον αέρα που μπαίνει από τυχόν ανοίγματα. Κάντε μια βόλτα στο σπίτι και αισθανθείτε τυχόν ρεύματα αέρα, εντοπίστε από πού προέρχονται και με ένα σπρέι μονωτικού αφρού ψεκάστε αυτά τα μικρά ανοίγματα. Προσέξτε ιδιαίτερα τις πόρτες και τα παράθυρα. Επιπλέον, εάν το σπίτι σας είναι αρκετά παλιό, αντικαταστήστε το μονωτικό λάστιχο γύρω-γύρω από τις εξώπορτες, γιατί μπορεί να έχει ξεραθεί με τον καιρό και να μην εφάπτεται καλά.
2.    Αντικαταστήστε τις ηλεκτρικές συσκευές σας με ενεργειακά αποδοτικές. Εντοπίστε τις συσκευές που σας ενδιαφέρουν και επιλέξτε εκείνες που αναφέρουν ότι είναι ενεργειακής κλάσης «Α».
3.    Εάν διαθέτετε κάποιο κεντρικό σύστημα κλιματισμού ή εξαερισμού  φροντίστε να μην υπάρχουν απώλειες στους αεραγωγούς. Έχει υπολογιστεί ότι το 20% του αέρα που κυκλοφορεί στους αεραγωγούς, χάνεται λόγω κακής μόνωσης και σύνδεσης. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, φέρτε κάποιον ειδικό στο σπίτι να το κοιτάξει.
4.    Αλλάξτε κομμάτια των τοίχων, της οροφής και των πατωμάτων με πιο ενεργειακά-αποδοτικά υλικά. Αν το σπίτι σας έχει ξύλινα πλαίσια στους τοίχους, μπορείτε να βρείτε νεότερες τεχνικές εφαρμογές που είναι πολύ πιο αποδοτικές ενεργειακά. Κάτι τέτοιο είναι βεβαίως ιδιαίτερα επεμβατικό και έχει μεγάλο κόστος υλοποίησης, οπότε μπορείτε εναλλακτικά να αλλάξετε τη μόνωση στους τοίχους με κάποια που έχει καλύτερα μονωτικά χαρακτηριστικά.
5.    Μονώστε τον καυστήρα, το μπόιλερ και αν είναι δυνατό όλες τις σωληνώσεις που φέρουν ζεστό νερό. Μπορείτε με αυτόν τον τρόπο να αυξήσετε τη δυνατότητα διατήρησης της θερμότητας του νερού κατά 45%.
6.    Αλλάξτε τα κουφώματά σας (μπαλκονόπορτες και παράθυρα). Τα σπίτια μπορούν να χάσουν μέχρι και 25% της ενέργειάς τους από παλιά κουφώματα με προβλήματα στη μόνωση. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό τοποθέτησης κουφωμάτων για να σας προσφέρει την καλύτερη δυνατή λύση.
7.    Βάλτε διπλά τζάμια και προχωρήστε σε θερμομόνωση της οροφής της οικοδομής. Εκεί σημειώνονται οι περισσότερες απώλειες. 
8.    Εξετάστε τις επιλογές που έχετε όσον αφορά την ηλιοπροστασία.
9.    Η αλλαγή του εξοπλισμού θέρμανσης ή και κλιματισμού, στην περίπτωση που αυτός είναι πεπαλαιωμένος και έχει χαμηλό βαθμό απόδοσης είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί. 
10.    Καλό είναι να αξιολογηθεί η οικονομική σκοπιμότητα εγκατάστασης κατάλληλου φωτοβολταϊκού συστήματος (με την μέθοδο net metering) ή κάποιας άλλης μορφής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 
11.    Κανονίστε μια ενεργειακή επιθεώρηση. Συμβουλευτείτε έναν Ενεργειακό Επιθεωρητή, ο οποίος θα σας προτείνει λύσεις που ταιριάζουν ακριβώς στην περίπτωση του σπιτιού σας. 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας