Οικολογία σε τέσσερις τροχούς 

Χαράλαμπος Μιχαήλ  15/07/2016 08:50
Οικολογία σε τέσσερις τροχούς 

Η προσπάθεια για απεξάρτηση από τον «μαύρο χρυσό» από τη μια και οι πιέσεις για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την άλλη, οδήγησαν τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε σημαντικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες. Η υβριδική αποτελεί την αποτελεσματικότερη τεχνολογία στην παρούσα φάση, ενώ η ηλεκτρική καταγράφει σημαντικά βήματα προόδου και οι αναλυτές εκτιμούν πως μέχρι το 2025 η μαζική παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αποτελεί γεγονός. Στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πολιτικής για μείωση της εκπομπής ρύπων και προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουν κίνητρα για την αγορά υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ωστόσο, στην Κύπρο η εν λόγω αγορά βρίσκεται αρκετά πίσω.
 
Ηλεκτρική επανάσταση
Η δραματική μείωση του κόστους για την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, αναμένεται σε μερικά χρόνια να τις καταστήσει φθηνότερες σε σχέση με την παραγωγή κινητήρα εσωτερικής καύσης, με αποτέλεσμα μέχρι το 2020 το κατασκευαστικό κόστος για ηλεκτρικά αυτοκίνητα να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με αυτό των συμβατικών. Συγκεκριμένα, το 2015 η τιμή μπαταριών υποχώρησε κατά 35% και, σύμφωνα με τους αναλυτές, μέσα σε έξι χρόνια η τιμή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα είναι προσιτή προς το καταναλωτικό κοινό. Το 2022 εκτιμάται ότι θα αποτελέσει την αφετηρία για την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως.
 
Η Ευρώπη δείχνει τον δρόμο
Η ευρωπαϊκή αγορά προσφέρει τις πιο πολλές εναλλακτικές στους καταναλωτές. Το 2013 υπήρχαν 34 μάρκες που πρόσφεραν 52 διαφορετικά ηλεκτρικά επιβατικά μοντέλα, ενώ το 2014 ο εν λόγω αριθμός ανέβηκε στα 62, υψηλότερος ακόμα και από αυτόν των ΗΠΑ. Από αυτά, τα 42 ήταν αμιγώς ηλεκτρικά και τα 20 plug-in υβριδικά ηλεκτρικά μοντέλα. Μεγάλο ποσοστό αυτών έρχονταν από Ασιάτες κατασκευαστές, αλλά δυναμική ήταν και η παρουσία των Γερμανών κατασκευαστών. Η πλατιά γκάμα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που διατίθενται στην Ευρώπη αντανακλά τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων των κρατών που τη συναποτελούν για τη δημιουργία των καλύτερων συνθηκών αγοράς που θα οδηγήσουν στην ευημερία των συγκεκριμένων αυτοκινήτων. Μέχρι το 2013 περισσότερα από 10 ευρωπαϊκά κράτη είχαν θεσπίσει ειδικά μέτρα όπως τη μείωση των φόρων που επιβαρύνουν την αγορά τους, εκπτώσεις, κρατική επιχορήγηση για την αγορά, κατασκευή σημείων φόρτισης, καθώς και ενέργειες για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Γαλλία όπου επιδοτείται μέχρι και το 27% της αγοράς ηλεκτρικού ή υβριδικού αυτοκινήτου
 
Χρονιά-σταθμός το 2016 
Το 2016 θα είναι, εκτός απροόπτου, χρονιά-σταθμός για την ηλεκτροκίνηση. Σύμφωνα με προβλέψεις της LMC Automotive, η παγκόσμια αγορά αναμένεται να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 700.000 μονάδες εντός του έτους χάρη στη μεγάλη αύξηση σε Κίνα, Ευρώπη και ΗΠΑ. Οι προβλέψεις για ετήσιες πωλήσεις ηλεκτρικών στην Ευρώπη μιλούν για 500.000 μέχρι το 2019. Μέχρι το 2022 η κινεζική αγορά αναμένεται να σημειώνει τις μισές από τις παγκόσμιες πωλήσεις, περίπου 1,5 εκατ. μονάδες ανά έτος. Η πρόβλεψη για το 2025 βλέπει περισσότερα από 5,5 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα να πωλούνται παγκοσμίως.
 
Χαμηλή ζήτηση στην Κύπρο
Παρόλα αυτά, τόσο οι πωλήσεις όσο και η ζήτηση υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα στην Κύπρο. Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, σύμφωνα με τα οποία μέχρι τα τέλη του 2015 υπήρχαν εγγεγραμμένα 2.421 υβριδικά αυτοκίνητα, 19 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τρεις ηλεκτρικές μοτοσικλέτες, 16 ηλεκτρικά τρίκυκλα και 28 ηλεκτρικά μοτοποδήλατα.
 
Χωρίς οικονομικά κίνητρα
Αποτρεπτικό παράγοντα για τον Κύπριο καταναλωτή, όσον αφορά την αγορά υβριδικού αυτοκινήτου, αποτελεί η υψηλή τιμή διάθεσης των μοντέλων που εισάγονται στην Κύπρο. Παράλληλα, παρά τη δέσμευση του κράτους για υιοθέτηση της ευρωπαϊκής πολιτικής, δεν παρέχονται οικονομικά κίνητρα προς τους πολίτες για αγορά υβριδικού αυτοκινήτου, κάτι το οποίο θα συνέβαλλε τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση της εκπομπής ρύπων, όσο και στη μείωση της ηχορύπανσης στις πόλεις.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων Οχημάτων, Πέτρος Κρασσάς, αλλά και ο λειτουργός Διαχείρισης Ενέργειας του Ιδρύματος Ενέργειας Κύπρου, Ορέστης Κυριάκου, επεσήμαναν πως η παροχή οικονομικών κινήτρων προς τους καταναλωτές από το κράτος θα ενθάρρυνε τον Κύπριο καταναλωτή να αγοράζει υβριδικά αυτοκίνητα, αλλά και τους εισαγωγείς να εισάγουν περισσότερα μοντέλα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παγκυπρίως έχουν εγκατασταθεί μόνο 15 σταθμοί φόρτισης (e-charge), ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν είναι χαμηλού κυβισμού και μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα μέχρι 80 χλμ.
 
 ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
Υβριδικό είναι το αυτοκίνητο του οποίου η ισχύς προέρχεται από τον συνδυασμό ηλεκτροκινητήρα και συμβατικού κινητήρα. Συνδυάζει και χρησιμοποιεί δύο πηγές ενέργειας. Τη θερμοδυναμική, που προέρχεται από τον κινητήρα εσωτερικής καύσης, και την ηλεκτρική, που προέρχεται από τον ηλεκτροκινητήρα. Για τη συνδυασμένη λειτουργία είναι απαραίτητη η ύπαρξη μπαταριών, γεννήτριας και μετασχηματιστή. Ένα υβριδικό αυτοκίνητο μπορεί να κινείται είτε με τον έναν από τους δύο κινητήρες είτε με τον συνδυασμό τους. Συνδυάζοντας τους δύο τύπους κινητήρα δεν υστερεί σε απόδοση από ένα συμβατικό, ενώ επιτυγχάνει μείωση της ενέργειας που καταναλώνει έως και 40% με 50%. Αυτό σημαίνει οικονομία στα καύσιμα και σημαντική μείωση στις εκπομπές ρύπων.

ΤΑ ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 
 
CHAR. PILAKOUTAS GROUP 
Nissan Leaf
BMW X5 eDrive
BMW 225xe Active Tourer
BMW 330 eDrive
BMW 5 Active Hybrid
BMW 7 series eDrive
BMW i3
BMW i8
Range Rover Sport
Range Rover  
 
CYPRUS IMPORT CORPORATION
Mercedes C300h
Mercedes GLC350h
Mercedes GLE500e  
Mercedes S300h
Mercedes S400h
Mercedes S500Le
 
ΔΙΚΡΑΝ ΟΥΖΟΥΝΙΑΝ & ΣΙΑ ΛΤΔ
Toyota Yaris hybrid
Toyota Auris hybrid
Toyota Auris Touring Sports Hybrid
Toyota Prius
Toyota Prius Plug-in
Toyota RAV4 Hybrid
 
Lexus CT 200h
Lexus IS 200t
Lexus LS 600h
Lexus NX 300h
Lexus RX 450h
Lexus LC 500h
 
A.I. Motokinisi Ltd
Cayenne S E-Hybrid
Panamera S E-Hybrid
Porsche 918 Spyder
                        
 
ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 2015
2.421 υβριδικά αυτοκίνητα
19 ηλεκτρικά αυτοκίνητα
3 ηλεκτρικές μοτοσικλέτες
16 ηλεκτρικά τρίκυκλα
28 ηλεκτρικά μοτοποδήλατα
15 σταθμοί e-charge
 
 

 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας