Η ηλιακή ενέργεια χτίζει γέφυρες μεταξύ Σερβίας και Κροατίας

  18/12/2019 07:06
Η ηλιακή ενέργεια χτίζει γέφυρες μεταξύ Σερβίας και Κροατίας

Δύο πόλεις της Κροατίας και μια ακόμη στη Σερβία, εργάζονται από κοινού υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χάρη στo «R-Sol-E», ένα σχέδιο που υποστηρίζεται από την πολιτική Συνοχής της ΕΕ.

Η ενέργεια που καταναλώνουν τα δημόσια κτίρια και οι υποδομές μειώνεται, την ώρα που η συνεργασία μεταξύ των χωρών αυξάνεται.

Ένα παράδειγμα είναι το δημοτικό νηπιαγωγείο στο Μπέλισε της Κροατίας που ετοιμάζεται να περάσει το χειμώνα... μέσα στη ζεστασιά. Το κτίριο έχει θερμανθεί εδώ και μερικούς μήνες, χάρη σε ηλιακούς συλλέκτες που έχουν εγκατασταθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου «R-Sol-E». Ο στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.

Συνολικά υπάρχουν πέντε ηλιακοί σταθμοί στο Μπέλισε (10.000 κάτοικοι) και ένας στην γειτονική πόλη Γκοριάνι (περίπου 100 κατοίκους). Όλοι βρίσκονται σε δημόσια κτίρια και παράγουν 200.000 κιλοβάτ ανανεώσιμης ενέργειας ετησίως.

Η πόλη Νόβι Σαντ (350.000 κάτοικοι) στη Σερβία συμμετέχει στο ίδιο σχέδιο για την καθαρή ενέργεια στις δημόσιες υπηρεσίες.

Το έργο φιλοδοξεί επίσης να φέρει κοντά τους πρώην εχθρούς, την Κροατία και τη Σερβία: οι τρεις πόλεις μοιράζονται δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το σχέδιο R-Sol-E είναι: € 1.010.153, εκ των οποίων € 858.630 προέρχονται από την πολιτική συνοχής της ΕΕ. Το αποτέλεσμα είναι: εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 60%, που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 30.000 ευρώ ανά έτος για τις 3 πόλεις.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας