Ο πρώτος Υβριδικός Σταθμός σε λειτουργία στο νησί της Τήλου

  29/10/2019 07:24
Ο πρώτος Υβριδικός Σταθμός σε λειτουργία στο νησί της Τήλου

Ο Υβριδικός Σταθμός της Τήλου λειτουργεί επιτυχώς εδώ και ένα χρόνο, είναι συμβατός με τα ελληνικά και ευρωπαϊκά πλαίσια λειτουργίας σταθμών παραγωγής από μπαταρίες αλλά και με τον ελληνικό κώδικα και τον κώδικα μη διασυνδεδεμένων νησιών αναφορικά με τους υβριδικούς σταθμούς.

Ο Υβριδικός Σταθμός της Τήλου έχει κερδίσει κολακευτικά σχόλια από την Ευρωπαϊκή επιτροπή και από διεθνείς οίκους πιστοποίησης κατασκευών, καθώς, όπως τεκμαίρεται και από επιστολές, έχει λειτουργήσει επιτυχώς και έχει επιτύχει τους στόχους, όπου είναι να αποδείξει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την αποθήκευση αυτής καθιστώντας την πλέον πλήρως ελέγξιμη και κατανεμόμενη από το διαχειριστή.

Τα παραπάνω δήλωσε ο κ. Ζήσιμος Μαντάς, Chief Business Development Officer (CBDO) του Ομίλου EUNICE ENERGY GROUP (EEG) και μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΕΤΑΕΝ, μιλώντας με θέμα «Αποθήκευση στα νησιά – Υβριδικά συστήματα» παρουσίασε τα μετρήσιμα αποτελέσματα και τις καινοτόμες τεχνολογίες αποθήκευσης του πρωτοποριακού και διεθνώς αναγνωρισμένου υβριδικού συστήματος στην Τήλο, στο forum του Energypress με τίτλο “Renewable & Storage – νέο περιβάλλον, νέες αγορές, νέοι πρωταγωνιστές στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης”. Το Forum πραγματοποιήθκε στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens hotel στην Αθήνα, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά του Υβριδικού Συστήματος
Μπαταρίες: Ο Υβριδικός Σταθμός της Τήλου αποτελείται από συσσωρευτές. Είναι μια πρωτοποριακή, πρότυπη τεχνολογία η οποία αποτελείται από συσσωρευτές χλωριούχου νατρίου νικελίου με ονομαστική ισχύ 800 kW και έχουν δυνατότητα ονομαστικής χωρητικότητας 2.800 MWh.

Ανεμογεννήτρια: O αιολικός σταθμός δεν είναι τίποτα άλλο από μια ανεμογεννήτρια του εμπορίου με χαρακτηριστικά όπως μεταβλητή ταχύτητα, έλεγχο ισχύος από μεταβλητή γωνία σφήνωσης των πτερυγίων (pitch control) και ικανότητα αδιάλειπτης παροχής ισχύος σε κατάσταση σφάλματος δικτύου (FRT capability).

Φωτοβολταϊκός Σταθμός: Το Φ/Β πάρκο ονομαστικής ισχύος 160 kW αποτελείται από 8 inverters των 20 kW έκαστος με δυνατότητα πλήρους ελέγχου ενός εκάστου εξ αυτών. Οι inverters των μπαταριών μπορούν να λειτουργήσουν σε διάφορα modes λειτουργίας όπως για παράδειγμα σε P-Q αλλά και σε U-f. Παράλληλα έχουν τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου σε πολύ μικρό χρόνο και δυνατότητα διαμόρφωσης συνθηκών δικτύου σε περίπτωση που το δίκτυο απουσιάζει. Συνολικά η εγγυημένη ισχύς του Υβριδικού Σταθμού είναι 400 kW τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα και κατανεμόμενα από το διαχειριστή σύμφωνα με το εξελιγμένο σύστημα ελέγχου και επικοινωνίας το οποίο έχει αναπτύξει η EEG και λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο.

Συστήματα Ελέγχου και Διαχείρισης: Το σύστημα εποπτείας και ελέγχου του Υβριδικού Σταθμού για να μπορέσει να είναι σε θέση να λειτουργήσει το σύστημα, θα πρέπει να έρχεται σε καθημερινή και ανά δευτερόλεπτο επαφή με την πλατφόρμα λειτουργίας του διαχειριστή μη διασυνδεδεμένων νησιών. Στο πλαίσιο αυτό και για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου η EEG κατήρτισε ήδη την πλατφόρμα προημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην οποία και ο ΥΒΣ συμμετέχει με προσφορές στην προημερήσια αγορά μέχρι τη 12η μεσημβρινή της προηγούμενης ημέρας.

Παράλληλα έχουμε εγκαταστήσει και λειτουργούμε πλατφόρμα πρόβλεψης αιολικού και ηλιακού δυναμικού οι οποίες μας βοηθούν στο να λαμβάνουμε αποφάσεις για το πώς θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε στην προημερήσια αγορά αλλά επίσης έχουμε καταρτίσει, έχουμε κατασκευάσει και λειτουργούμε το σύστημα υποβολής δηλώσεων παραγωγής προς το διαχειριστή όπου και ο τελευταίος εγκρίνει ή απορρίπτει αντίστοιχα τη δήλωση αυτή.

Τέλος, το σύστημα λειτουργίας, εποπτείας και ελέγχου του ΥΒΣ έχει ενσωματωμένη την πλατφόρμα κατανομής του σε πραγματικό χρόνο με πλήρη διασύνδεση και συγχρονισμό με τους εξυπηρετητές του διαχειριστή για τον έλεγχο και την πιστοποίηση της παραγόμενης ενέργειας.

ΠΗΓΗ: energypress.gr
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας