Συνεργασία Eni και Mainstream για μεγάλης κλίμακας έργα ΑΠΕ

  27/09/2019 08:07
Συνεργασία Eni και Mainstream για μεγάλης κλίμακας έργα ΑΠΕ

Η ιταλική εταιρεία υδρογονανθράκων Eni και η ιρλανδική εταιρεία αιολικής και ηλιακής ανάπτυξης, Mainstream Renewable Power (Mainstream) υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μεγάλης κλίμακας, ανακοίνωσαν οι διοικήσεις των δύο εταιρειών.  

Με την ανακοίνωση της συνεργασίας, οι δύο εταιρείες γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μεγάλης κλίμακας έργα στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αγορές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τους δύο εταίρους. Ειδικότερα, η συνεργασία τους θα ξεκινήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται να επεκταθεί με έργα σε χώρες της Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, με αρχική εστίαση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ήτοι, αγορές στρατηγικής σημασίας και υψηλής ανάπτυξης και για τις δύο εταιρείες.


Να σημειώσουμε ότι η ανακοίνωση της συμφωνίας ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Crown Estate για την έναρξη του τέταρτου αδειοδοτικού γύρου για έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, όπου και αναμένεται να αδειοδοτηθούν έως και 7 GW έργων γύρω από την Αγγλία και την Ουαλία. Η διαγωνιστική διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα και θα διαρκέσει 12 μήνες περίπου μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Η Eni αναπτύσσει έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε παγκόσμια κλίμακα, τόσο σε υποβαθμισμένες περιοχές (brownfield), όσο και σε νέες παρθένες περιοχές (greenfield), με στόχο την εγκατάσταση 1,6 γιγαβάτ νέας ηλιακής, αιολικής και αποθηκευτικής ικανότητας έως το 2022, και 5 γιγαβάτ έως το 2025.

Η Μainstream έχει αναπτύξει και φέρει σε φάση έτοιμο για λειτουργία το 35% της υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2020. Αυτό περιλαμβάνει τα υπεράκτια αιολικά πάρκα των 3.000 μεγαβάτ, Hornsea, που πωλήθηκαν στην Orsted, το 2016 και αποτελεί επί του παρόντος το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο υπό κατασκευή, και το υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 450 μεγαβάτ της Neart, στο Gaoithe  της Σκωτίας, το οποίο πωλήθηκε στην EDF Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας, το 2018.

Στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας, η Mainstream αναπτύσσει, επίσης, το αιολικό πάρκο Phu Cuong Soc Trang, ισχύος 800 μεγαβάτ, στο Βιετνάμ και έχει προεπιλεγεί για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 1.000 μεγαβάτ, στο Γκουτζαράτ της Ινδίας. Η εταιρεία ελέγχει, ακόμη, το σύνολο των αιολικών στοιχείων ενεργητικού, ισχύος 1.3 γιγαβάτ στην Χιλή, που αναμένεται να έχουν τεθεί σε φάση πλήρους εμπορικής λειτουργίας από το 2021, όπως αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: energia.gr
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας