Επιτάχυνση των ΑΠΕ βλέπουν οι Ευρωπαίοι CEOs για το 2019

  29/01/2019 09:23
Επιτάχυνση των ΑΠΕ βλέπουν οι Ευρωπαίοι CEOs για το 2019

Τη θέση ότι οι ΑΠΕ θα αποτελέσουν οδηγούς για την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά φέτος διατυπώνει μεγάλο μέρος των διοικούντων μεγάλων εταιρειών του χώρου που μίλησαν στο Montel.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ε.Ε. θα ξεπεράσει μεσοπρόθεσμα τον αντίστοιχο στις ΗΠΑ και έτσι η Ευρώπη θα γίνει δεύτερη μετά την Κίνα με προσθήκες 125 γιγαβάτ κατά την περίοδο 2018-2023. Η άνοδος αυτή θα έρθει ως αποτέλεσμα του στόχου 32% που τέθηκε για το 2030, της εισαγωγής των διαγωνισμών και των διμερών συμβολαίων.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής EDF, Ζαν-Μπερνάρ Λεβί, εκτιμά ότι “η ισχύς των ΑΠΕ θα συνεχίσει να αυξάνεται και θα καλύψει τη μικρή αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρισμό”.

Ο Φρέντρικ Μπόντεκερ, διευθύνων σύμβουλος της Bodecker Partners, τόνισε πως “θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα συνεχιστεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ και αν θα αρχίσουν να υπογράφουν διμερή συμβόλαια μικρότεροι καταναλωτές. Το 2019 επίσης μπορεί να είναι το έτος που τα ηλεκτρικά οχήματα εισέλθουν για τα καλά στην αγορά, κάτι που θα μειώσει το κόστος των μπαταριών και εν τέλει θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές από τις μονάδες φυσικού αερίου”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εσθονικής Eesti Energia, Χάντο Σούτερ, είπε ότι “πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα διεξάγουν δημοπρασίες ΑΠΕ φέτος και βλέπουμε μεγάλες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια. Μεγάλο μέρος της ισχύος θα είναι στην ίδια ενσωματωμένη αγορά ηλεκτρισμού, άρα χρειάζεται εναρμόνιση μεταξύ των χωρών ή έστω σε περιφερειακό επίπεδο”.

Ο Λουσιέν Βίγκερσ, διευθυντής της Eneco Energy Trading, θεωρεί ότι “το 2019 θα δούμε περαιτέρω άνοδο στην ανανεώσιμη ισχύ στην Ευρώπη. Αυτό θα δοκιμάσει το σύστημα και θα απαιτήσει σωστές αγορές εξισορρόπησης και επαρκή ρευστότητα, ιδίως βραχυπρόθεσμα”.
“Η ενσωμάτωση των ΑΠΕ στην ενδοημερήσια αγορά θα γίνει πιο σημαντική και θα προσθέσει αξία σε σύγκριση με τις ρυθμιζόμενες υπηρεσίες εφεδρείας”, σχολίασε ο Κριστόφ Γκάρντλο, διευθυντής της γερμανικής Esforin. “Επιπλέον, η διαχείριση της ζήτησης της ευελιξίας των καταναλωτών και η αυτόματη εμπορία ηλεκτρισμού ωριμάζουν στις ενδοημερήσιες αγορές”, πρόσθεσε.

Ο Σιμόν-Έρικ Όλους, αντιπρόεδρος εμπορίας της φινλανδικής Fortrum, διατύπωσε την ελπίδα ότι η φινλανδική προεδρία της Ε.Ε. στο β' εξάμηνο θα ενισχύσει τη φιλοδοξία για τις ΑΠΕ και την κλιματική αλλαγή στην Ε.Ε. “Οι στόχοι του 2030 και του 2050 θα εξεταστούν και αναλόγως των ευρωεκλογών την άνοιξη, θα δούμε την κλιματική ατζέντα να φιγουράρει πιο ισχυρά στη νέα Κομισιόν”.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της αγοράς μίλησαν και για το coal exit στη Γερμανία, το Brexit και τις αβεβαιότητες στην αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

“Οι προτάσεις της επιτροπής για το coal exit στη Γερμανία και η συνεπακόλουθη πολιτική αντιπαράθεση θα είναι βασικό θέμα για το 2019”, εκτιμά ο Χάραλντ βον Χέιντεν, διευθυντής της Agder Energi. “Θα επηρεάσει τις τιμές του ρεύματος, την ταχύτητα της διείσδυσης των ΑΠΕ και την ανάγκη για ευελιξία. Η συνεχόμενη αβεβαιότητα για το Brexit και η αναμενόμενη αύξηση στις προμήθειες LNG επίσης θα είναι βασικά ζητήματα”, πρόσθεσε.

Ο Εντουάρ Νεβιάσκι, διευθυντής της Engie, τόνισε πως “κοινός τόπος σε όλες τις αγορές είναι ότι θα χρειαστεί παρακολούθηση της οικονομικής ύφεσης. Σχετικά με την αγορά ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, η διαθεσιμότητα των πυρηνικών στη Γαλλία και το Βέλγιο, καθώς και το Brexit και η επίδραση στην αγορά ρύπων θα είναι κεντρικά σημεία”.

Ο Χεσούς Ρέγιες, διευθυντής πωλήσεων της Alpiq, είπε ότι άλλοι σημαντικοί παράγοντες για φέτος είναι η παγκόσμια ζήτηση για αέριο και η πιθανότητα επιβράδυνσης στην Κίνα. “Τα δεδομένα μας δείχνουν επιβράδυνση στην Κίνα. Περιμένουμε σημαντική πτώση τιμών στην Κίνα φέτος και το 2020”
 
energypress.gr
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας