Χαμηλότερη η ζήτηση για φωτοβολταϊκά

  13/08/2018 08:29
Χαμηλότερη η ζήτηση για φωτοβολταϊκά

Πτώση της ζήτησης για φωτοβολταϊκά στα 85,2 γιγαβάτ διεθνώς προβλέπει η GTM Research για φέτος ως αποτέλεσμα των αποφάσεων της Κίνας που δημοσιεύτηκαν το Μάιο και επιδιώκουν να βάλουν "φρένο" στις εγκαταστάσεις της.

Η προηγούμενη εκτίμηση της GTM έλανε λόγο για 103,5 γιγαβάτ, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς τη βαρύτητα των αποφάσεων του Πεκίνου, που είναι και η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο.

Συγκεκριμένα για το γ' τρίμηνο του 2018 αναμένεται να σημειωθεί η χαμηλότερη ζήτηση από το 2015, ενώ στο δ' τρίμηνο εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια μικρή ανάκαμψη. Πάντως, η GTM προβλέπει ότι η αρνητική αυτή εικόνα θα είναι πρόσκαιρη και το 2020 οι παγκόσμιες εγκαταστάσεις θα ξαναφτάσουν σε νέο ρεκόρ με 120 γιγαβάτ.

Όσον αφορά συγκεκριμένα την Ε.Ε., οι προσπάθειες των κρατών-μελών να επιτύχουν το στόχο των ΑΠΕ για το 2020 και του 2030 ωθεί τους αναλυτές στο να υιοθετήσουν μια πιο αισιόδοξη άποψη για τις νέες εγκαταστάσεις.

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται η πτώση των τιμών των φωτοβολταϊκών, η οποία θα φτάσει το 29-36% ως τα τέλη του 2018 με βάση τις εκτιμήσεις της GTM. Σημασία έχει όμως, ότι από αγορά σε αγορά αλλάζει το ποσοστό επί του συνολικού κόστους που αποτελεί η τιμή του πάνελ. Για το λόγο αυτό, εκτιμάται ότι η περιοχή της Ασίας θα βγει πιο ωφελημένη από την πτώση των τιμών.

Τέλος, η GTM αναμένει ότι οι τιμές στους απανταχού διαγωνισμούς για φωτοβολταϊκά θα συνεχίσουν να υποχωρούν και θα επικρατήσουν τιμές κάτω από 0,02 δολάρια τόσο στις αναδυόμενες, όσο και στις ανεπτυγμένες αγορές. "Ως το 2022 οι τιμές όπως τα 14 δολάρια/MWh θα είναι παρελθόν", σημειώνει.


ΠΗΓΗ: energypress.gr
Παράλληλα, η εταιρεία εκτιμά ότι οι διαγωνισμοί θα γίνονται ολοένα και πιο ουδέτεροι τεχνολογικά. Όπως επισημαίνει, "ένα επιπλέον όφελος θα μπορούσε να έρθει από αγορές όπως τα φ/β ανταγωνίζονται με τα αιολικά σε τεχνολογικά ουδέτερες δημοπρασίες. Παραδείγματα είναι η Γερμανία και η Ελλάδα, αν και οι ποσότητες που προσφέρθηκες ήταν σχετικά χαμηλές".
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας