Πλεονασματικός ο προϋπολογισμός του Ταμείου ΑΠΕ 2018

InBusinessNews  20/02/2018 16:00
Πλεονασματικός ο προϋπολογισμός του Ταμείου ΑΠΕ 2018

Πλεονασματικός εμφανίζεται ο προϋπολογισμός για το 2018 του Ταμείου για Προώθηση και Ενθάρρυνση της Χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της Εξοικονόμησης Ενέργειας, ο οποίος συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας.
 
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας Άγγελος Βότσης εξήγησε ότι η δομή του προϋπολογισμού παραμένει στη βάση της συμφωνίας που είχε γίνει με την Κυβέρνηση για τριετή θέσπιση του προϋπολογισμού για τα έτη 2017, 2018 και 2019 χρησιμοποιώντας και μέρος των ποσών που αντλεί το κράτος από εκμετάλλευση των δικαιωμάτων από ρύπους έτσι ώστε να μειωθεί η επίδραση στους καταναλωτές.
 
Ο κ. Βότσης είπε ότι οι καταναλωτές δεν θα έχουν οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση καθώς αυτή θα παραμείνει στο €0,01/Kw-h και €0,005/Kw-h για τους ευάλωτους καταναλωτές.
 
Ο κ. Βότσης ανέφερε επίσης ότι υπάρχει μια πολύ καλή πρόβλεψη σε σχέση με το ποσό στο οποίο θα ανέλθουν φέτος τα δικαιώματα για τους ρύπους. «Η εκτίμηση για το 2018 με βάση τα δεδομένα που δίνει η ΕΕ, ενδεχομένως να ανεβάζουν αυτά τα δικαιώματα για το 2018 στα €15 εκ. και για το 2019 στα €12,5 εκ.» είπε, αναφέροντας ότι αυτοί οι δύο αριθμοί αν επιβεβαιωθούν δίνουν δυνατότητες για περαιτέρω ενίσχυση του Ταμείου και περαιτέρω μείωση της επιβάρυνσης στους καταναλωτές.
 
Ανέφερε επίσης ότι η Επιτροπή αποφάσισε να συζητήσει εκ νέου τον προϋπολογισμό, ανεξαρτήτως του ενδεχομένου για έγκριση του, εντός του α’ εξαμήνου του έτους, γύρω στο Μάιο, εξετάζοντας το κατά πόσο δικαιολογείται, με βάση το ύψος του ποσού που θα προκύψει από τα δικαιώματα ρύπων, μείωση της επιβάρυνσης στους καταναλωτές.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες €42 εκ. και έσοδα €50 εκ. και εξέφρασε την ελπίδα με βάση τη συμφωνία που έχει γίνει να υπάρξει ποτέ ξανά πρόβλημα για το Ταμείο.
 
Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για ένα ευχάριστο γεγονός το οποίο αφορά την αναμενόμενη αύξηση των εσόδων του κράτους από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων από €5 εκ. σε €15 εκ. το 2018 κάτι που, όπως εξήγησε, δίνει τη δυνατότητα για μείωση περαιτέρω του τέλους για ΑΠΕ που πληρώνει ο καταναλωτής.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα κάλεσε το Υπουργείο Ενέργειας να τροχοδρομήσει τη διαδικασία ετοιμασίας νέων κανονισμών, οι οποίοι σύμφωνα με τα Υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών θα περιλαμβάνουν μεθοδολογία βάσει της οποίας θα καθορίζεται το τέλος ανάλογα με το κόστος αποφυγής.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι και στον φετινό προϋπολογισμό του Ταμείου τα κονδύλια για εξοικονόμηση ενέργειας είναι ελάχιστα και αποτελούν μόνο το 6,37% και συγκεκριμένα €2,7 εκ. από τα συνολικά €42,36 εκ. των συνολικών δαπανών.
 
Κάλεσε τέλος την Κυβέρνηση να μελετήσει σοβαρά την εισήγηση της Επιτροπής για μείωση του τέλους που καταβάλλουν οι καταναλωτές λόγω του πλεονάσματος που έχει δημιουργηθεί αλλά και των προβλέψεων της ΕΕ για σημαντική αύξηση του ποσού που θα εισπραχθεί το 2018 από τη δημοπράτηση των ρύπων.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας