Αύξηση των ΑΠΕ σε 65% μέχρι το 2030 δρομολογεί η Γερμανία

  12/01/2018 09:57
Αύξηση των ΑΠΕ σε 65% μέχρι το 2030 δρομολογεί η Γερμανία

Οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι στη Γερμανία συμφώνησαν να απεμπολήσουν το σχέδιο για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κι άλλων αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή κατά 40% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2020, δήλωσαν τη Δευτέρα (8 Ιανουαρίου) πηγές ενήμερες για το τι διαμείβεται στις διερευνητικές συνομιλίες – γεγονός που ίσως προκαλέσει αμηχανία στην Καγκελάριο.

Λόγω της έντονης οικονομικής ανάπτυξης και της -υψηλότερης από την αναμενόμενη- μετανάστευση, η Γερμανία ενδέχεται να χάσει τον εθνικό στόχο εκπομπών για το 2020 αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.
Διαπραγματευτές του CDU/CSU και του κεντροαριστερού SPD δήλωσαν στο Reuters ότι στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού μσυνασπισμού συμφωνήθηκε ότι ο καθορισμένος στόχος για τη μείωση των εκπομπών δεν μπορεί να επιτευχθεί το 2020. Αντ’ αυτού, θα επιδιωχθεί ο στόχος για τη μείωση κατά 40% εντός του 2020, ανέφεραν οι πηγές και διευκρίνισαν πως και τα δύο στρατόπεδα επιμένουν στο στόχο επίτευξης μείωσης των εκπομπών κατά 55% από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2030.

Εάν η συμφωνία αυτή επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει μια ολοκληρωτική αλλαγή για τη Μέρκελ, η οποία εδώ και χρόνια προβάλλεται ως σθεναρός υποστηρικτής των πολιτικών για την περιβαλλοντική προστασία.

Ο Michael Grosse-Broemer διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά, πρόσθεσε ότι απομένει ακόμη πολλή δουλειά πριν οι ηγέτες των κομμάτων είναι σε θέση να συζητήσουν για ένα κοινό έγγραφο για τις πολιτικές της επόμενης κυβέρνησης.

Ωστόσο, ο κ. Grosse-Broemer αρνήθηκε να δώσει  περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν ότι το ποσοστό των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας πρέπει να αυξηθεί και να φθάσει το 65% μέχρι το 2030, από το περίπου ένα τρίτο του μείγματος που κάλυπτε πέρυσι.

Επί του παρόντος, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε ένα επίπεδο μεταξύ του 45% και του 55% μέχρι το 2025.

Η συμφωνία αυτή, που κατήρτησαν οι ειδικοί σε θέματα ενέργειας, θα πρέπει να εγκριθεί από τους κομματικούς ηγέτες.

Φορολογικές περικοπές
Οι Συντηρητικοί και το SPD συμφώνησαν να αυξήσουν για την εφαρμογή του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή (42%), στα φορολογητέα εισοδήματα ύψους 60.000 ευρώ τον χρόνο από τα 53.700 ευρώ σήμερα, σύμφωνα με μια άλλη πηγή.

Τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες όσο και οι Χριστιανοκοινωνιστές υπόσχονταν μειώσεις φόρων κατά την προεκλογική εκστρατεία και η αρχική συμφωνία δείχνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες επιδεικνύουν συμβιβαστική διάθεση.

Η επισφράγιση της συμφωνίας με το SPD για μια νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, θεωρείται η καλύτερη ευκαιρία που έχει η Μέρκελ, για να εξασφαλίσει νέα θητεία, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Οι διαβουλεύσεις της Δευτέρας σηματοδοτούν ένα μικρό βήμα προόδου των συνομιλιών. Παρόλα αυτά, οι υποψήφιοι εταίροι πρέπει να γεφυρώσουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά τη μετανάστευση, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οικονομία.

«Χθες δουλέψαμε πραγματικά και τα πήγαμε πολύ καλά» διαβεβαίωσε η Julia Kloeckner, ανώτερο στέλεχος του CDU. «Γνωρίζουμε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά είμαστε αισιόδοξοι» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί με τους Συντηρητικούς υπόκειται σε έγκριση δια ψηφοφορίας από τα μέλη του κόμματος – πολλά εκ των οποίων απεύχονταν το νέο μεγάλο συνασπισμό.

Το SPD θέλει να αυξηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και να μεταρρυθμιστεί το διπλό ασφαλιστικό σύστημα, με την ιδιωτική ασφάλιση να προσφέρει περίθαλψη ανώτερης ποιότητας – να αντικατασταθεί από ένα ενιαίο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Αντιτίθεται, τέλος, στο σχέδιο των Συντηρητικών να παραταθεί η ισχύς ενός νόμου που εκπνέει τον Μάρτιο και εμποδίζει τις οικογενειακές επανενώσεις αιτούντων άσυλο.

ΠΗΓΗ: euractiv.gr
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας