Πρόσθετες επενδύσεις για ενέργεια και ΑΠΕ για την Κύπρο

  13/12/2017 09:19
Πρόσθετες επενδύσεις για ενέργεια και ΑΠΕ για την Κύπρο
epa05039761 Members of the European Parliament attend a voting in the European Parliament in Strasbourg, France, 24 November 2015. Members of the European Parliament were voting about repealing certain acts from the Schengen agreement. EPA/PATRICK SEEGER

Η συνολική χρηματοδότηση που εγκρίθηκε για την Κύπρο για έργα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας πρόσθετες επενδύσεις ύψους 81 εκατ. ευρώ, αναφέρει η Κομισιόν. Σημειώνεται ότι η Κύπρος κατατάσσεται προτελευταία στην ΕΕ στην αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού αυτού Ταμείου, το οποίο παρατείνεται μέχρι το 2020. 

Χθες Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της παράτασης του Ταμείου, ή αλλιώς Σχεδίου Γιούνκερ μέχρι το 2020 και τα κονδύλια θα αυξηθούν με στόχο την κινητοποίηση 500 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση καινοτόμων έργων. Προτεραιότητα θα δοθεί στις επενδύσεις έργων υψηλού κινδύνου και αυτές που θα έχουν τις βέλτιστες οικονομικές και κοινωνικές αποδόσεις.

Η Κομισιόν κάλεσε την Κύπρο, μέσω του Αντιπροέδρου της, Γιούρκι Κατάινεν, να αξιοποιήσει περαιτέρω τα επενδυτικά σχέδια της Ευρώπης. Κατά τον κ. Κατάινεν πολλοί τομείς στην Κύπρο μπορούν να επωφεληθούν από το Ταμείο, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και η ανάπτυξη, η έρευνα και η καινοτομία.

Αλλα βασικά σημεία της νομοθεσίας, έτσι όπως συμφωνήθηκαν από τους ευρωβουλευτές και τους Ευρωπαίους υπουργούς και εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (502 ψήφοι υπέρ, 125 κατά, 19 αποχές) είναι ότι το σχέδιο θα αντιμετωπίσει τις αποτυχίες της αγοράς και τα κενά στις επενδύσεις και θα χρηματοδοτήσει έργα υψηλού κινδύνου τα οποία διαφορετικά δεν θα λάμβαναν επενδυτική στήριξη ενώ οι επενδύσεις θα στοχεύουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ιδίως για τους νέους, και στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, εστιάζοντας στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και του κλίματος, της υγειονομικής περίθαλψης, της έρευνας και της καινοτομίας, των βιώσιμων μεταφορών, του ψηφιακού τομέα.

Επιπρόσθετα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποκτά το δικαίωμα να διορίσει ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, το οποίο θα μπορεί να παρέχει επιπλέον εμπειρογνωμοσύνη, γεγονός που θα ενισχύσει τη διαφάνεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας