Στόχο 35% ΑΠΕ και 40% εξοικονόμησης ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

  30/11/2017 09:21
Στόχο 35% ΑΠΕ και 40% εξοικονόμησης ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

Η επιτροπή Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε υπέρ ενός στόχου 40% για την εξοικονόμηση ενέργειας και 35% για τις ΑΠΕ με άξονα το 2030.

Η αντίστοιχη πρόταση της Κομισιόν ήταν 30% για την εξοικονόμηση και 27% για τις ΑΠΕ. Παράλληλα, προβλέπεται ότι η κάθε χώρα θα έχει το δικό της στόχο στην εξοικονόμηση, ο οποίος θα αφορά όλους τους τομείς της ενεργειακής αλυσίδας.

Στην περίπτωση των ΑΠΕ, προβλέπεται πέραν του συνολικού στόχου 35%, ότι το κάθε κράτος θα επιτύχει διείσδυση 12% των ΑΠΕ στις μεταφορές. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι τα κράτη-μέλη θα εισάγουν σταθερά και προβλέψιμα συστήματα στήριξης των ΑΠΕ και δεν θα προχωρούν σε συχνές ή αναδρομικές αλλαγές.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών  José Blanco López, που είναι υπεύθυνος για την έκθεση του ΕΚ, τόνισε ότι η «Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα. Χρειάζονται πιο φιλόδοξοι στόχοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αν θέλει να επιτύχει τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Επίσης, τα μέλη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ του δικαιώματος αυτοκατανάλωσης και της εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης δίχως να χρεώνονται για αυτό.

Στην περίπτωση των ενεργειακών κοινοτήτων, η επιτροπή ψήφισε να μπορούν επιμέρους πολίτες να συμμετέχουν δίχως εμπόδια.

Τέλος, υπερψηφίστηκε από την επιτροπή Περιβάλλοντος η πρόσφατη συμβιβαστική συμφωνία για την αναθεώρηση του ETS.
 
ΠΗΓΗ: energypress.gr
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας