Επί ποδός για τα σχέδια χορηγιών

  08/07/2016 17:18
Επί ποδός για τα σχέδια χορηγιών

 Έντονες ανησυχίες εξέφρασε ο ΠΑΣΕΕΞΕ για το ενδεχόμενο να μην τεθούν σε εφαρμογή μέχρι την ημερομηνία πραγματοποίησης της Savenergy 2016, τα σχέδια χορηγιών για τεχνολογίες ΑΠΕ & ΕΞΕ καθώς και άλλα συναφή κίνητρα.
 
Ο σύνδεσμος υπεύθυνε έκκληση στους βουλευτές όπως ασκήσουν πιέσεις ώστε τα σχετικά Σχέδια και κίνητρα να εξαγγελθούν το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου 2016, για να προβληθούν στη διοργάνωση της έκθεσης Savenergy η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου 2016. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ΟΕΒ και τα μέλη της να γνωρίζουν το συντομότερο δυνατό κατά πόσο το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού θα καταφέρει να θέσει σε λειτουργία έγκαιρα τα πιο πάνω σχέδια», τονίστηκε στη σχετική επιστολή. 
 
Ταυτόχρονα, ο σύνδεσμος ζήτησε όπως λάβει ενημέρωση για τους τρόπους που εξετάζετε να ενδυναμωθεί οικονομικά το Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ & ΕΞΕ και για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του (πχ έσοδα από ρύπους CO2), ώστε να είναι δυνατό να δοθούν κίνητρα και χορηγίες για μεμονωμένα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, πέραν του Σχεδίου Χορηγιών Εξοικονομώ-Αναβαθμίζω.
 
«Κάτω από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που λειτουργούμε σήμερα, ο αποκλεισμός επιχειρήσεων από την άμεση πρόσβαση στο σχέδιο ως προμηθευτές μεμονωμένων εξειδικευμένων λύσεων ΕΞΕ, προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική τους επιβίωση.  Ταυτόχρονα αποστερεί από την πλειοψηφία των κυπριακών επιχειρήσεων εμπορικού και μεταποιητικού τομέα τη δυνατότητα να προβούν σε στοχευμένες, αποδοτικές επενδύσεις ΕΞΕ με συγκεκριμένα μεμονωμένα μέτρα, τιμωρώντας στην ουσία αυτές τις επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα προχωρούσαν με επιμέλεια και μεθοδικότητα στην ενεργειακή αναβάθμιση τους. Υπενθυμίζουμε ότι το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ υποστηρίζουν κατά τεράστιο ποσοστό οι εν λόγω εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις οι οποίες εξαιρούνται από το σχέδιο», υπογραμμίστηκε.
 
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΑΣΕΕΞΕ) μέλος της ΟΕΒ ζητά την άμεση επαναφορά του Σχεδίου Παροχής Χορηγιών για Εξοικονόμηση Ενέργειας που λειτουργούσε μέχρι το 2013, από την Επιτροπή Διαχείρισης Ειδικού Ταμείου ΑΕΠ και ΕΞΕ. Το μέτρο αυτό θα στηρίξει τόσο τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων (εμπορικού τομέα, βιομηχανικού τομέα και τομέα παροχής υπηρεσιών) που δεν θα μπορέσουν να βελτιώσουν τις ενεργειακές τους αποδόσεις κάτω από το υφιστάμενο σχέδιο, όσο και  το σύνολο των εταιρειών μεμονωμένων μέτρων ΕΞΕ.
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας