Λευκορωσία: Το Μινσκ θα Αγοράζει Πετρέλαιο και από την Νορβηγία

  24/01/2020 06:56
Λευκορωσία: Το Μινσκ θα Αγοράζει Πετρέλαιο και από την Νορβηγία

Η Λευκορωσία θα αγοράζει από τη Ρωσία το 30-40% των ποσοτήτων που χρειάζεται, ενώ το υπόλοιπο θα το προμηθεύεται από χώρες της Βαλτικής και την Ουκρανία και ενδεχομένως από το Καζακστάν, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ο Λουκασένκο είπε επίσης ότι η Λευκορωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύεται πετρέλαιο από το Καζακστάν, παρότι επισήμανε ότι η Ρωσία δεν θα εγκρίνει την διέλευση πετρελαίου από το Καζακστάν προς την Λευκορωσία. «Είναι περίεργο που ο σύμμαχος μας (Ρωσία) δεν θα εγκρίνει την προμήθεια πετρελαίου από έναν άλλο σύμμαχο μας. Τι να κάνουμε , αυτή είναι η κατάσταση με τις προμήθειες πετρελαίου την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Ο Λουκασένκο δήλωσε επίσης ότι το Μίνσκ θα αγοράζει πετρέλαιο σε αγορές εκτός της Ρωσίας με βάση τις διεθνείς τιμές. «Το ζήτημα συνίσταται για μια ακόμη φορά στην αγορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και όχι μόνο από την Ρωσία, κάτι που αρχίσαμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Λουκασένκο. «Πρέπει να δούμε στην πράξη πως θα γίνει αυτό. Τα αδέρφια μας λοιπόν από την Ανατολή μας φοβίζουν λέγοντάς μας ότι αυτό θα μας κοστίζει ακριβά. Αλλά αν δεν υπολογίσουμε , δεν δοκιμάσουμε, νομίζουμε ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Γι αυτό αποφασίσαμε να αγοράσουμε πετρέλαιο αζερινό, σαουδαραβικό, νορβηγικό, αμερικανικό , δεν έχει σημασία ποιο θα είναι το πετρέλαιο, αλλά σε διεθνείς τιμές», πρόσθεσε ο Λουκασένκο.

Την ίδια στιγμή το ειδησεογραφικό πρακτορείο BELTA επικαλούμενο το κρατικό διυλιστήριο «Bleneftechim» μετέδωσε ότι η Λευκορωσία αγόρασε 80 χιλιάδες τόνους πετρελαίου από τη Νορβηγία, το οποίο θα αρχίσει να φθάνει από αύριο στην Λευκορωσία μέσω του λιμένα Κλάιπεντ. Το πετρέλαιο θα μεταφέρεται σιδηροδρομικώς στο διυλιστήριο Naftan ένα από τα δύο διυλιστήρια που επεξεργάζονται το πετρέλαιο που προμηθεύεται η Λευκορωσία από τη Ρωσία ( περίπου 18 εκ. τόνοι ετησίως) το οποίο στη συνέχεια επανεξάγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνολικά εξάγεται το 60% της παραγωγής του διυλιστηρίου.

ΠΗΓΗ: energia.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας