Με την κατασκευή πετρελαιαγωγού απαντά η Τεχεράνη στις αμερικανικές κυρώσεις

  03/10/2019 07:38
Με την κατασκευή πετρελαιαγωγού απαντά η Τεχεράνη στις αμερικανικές κυρώσεις

Στην προσπάθειά του να θωρακίσει τις εξαγωγές αργού έναντι των κυρώσεων από τις ΗΠΑ, το Ιράν προχωρά στην κατασκευή αγωγού πετρελαίου, κόστους $1,8 δισ., προς το λιμάνι του Τζασκ, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου.

Το Ιράν σχεδιάζει τουλάχιστον από το 2012 να δημιουργήσει ένα τερματικό σταθμό στον κόλπο του Ομάν, ακριβώς έξω από το Στενό του Ορμούζ.

Η Τεχεράνη έχει απειλήσει να παρεμποδίσει τη ζωτικής σημασίας θαλάσσια δίοδο για τη μεταφορά πετρελαίου από τον Κόλπο στο πλαίσιο της διαμάχης της με τις ΗΠΑ, αφού η Ουάσινγκτον τον περασμένο χρόνο αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις, μεταξύ άλλων και στις πετρελαϊκές εξαγωγές της Τεχεράνης.

«Το έργο θα μεταμορφώσει την περιοχή», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Μπιζάν Ζανγκανέ.

Παράλληλα, ο Ιρανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται και η κατασκευή δύο διυλιστηρίων και άλλων υποδομών πετροχημικών στην περιοχή.

Πηγές του κλάδου δήλωσαν στο Reuters ότι οι εξαγωγές αργού από το Ιράν μειώθηκαν τον Ιούνιο στα 300.000 βαρέλια την ημέρα ή και λιγότερα αφού η Ουάσινγκτον επέβαλε αυστηρότερες κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας τον Μάιο. Τον Απρίλιο του 2018, οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

ΠΗΓΗ: energia.gr
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας