ΟΠΕΚ: Με την εφαρμογή συμφωνίας αρχές 2019, οι τιμές του πετρελαίου θα εξισορροπηθούν

  27/12/2018 07:56
ΟΠΕΚ: Με την εφαρμογή συμφωνίας αρχές 2019, οι τιμές του πετρελαίου θα εξισορροπηθούν

Οι υπουργοί πετρελαίου των κρατών μελών του ΟΠΕΚ δήλωσαν την Κυριακή ότι αναμένουν πως θα συγκρατηθεί η πρόσφατη πτώση των τιμών του "μαύρου χρυσού", οι οποίες θα επανέλθουν σε ισορροπία στις αρχές του επόμενου έτους, όταν θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία για νέες περικοπές στην παραγωγή.

Οι τιμές πετρελαίου έχουν υποχωρήσει πέραν του 36% από τις αρχές Οκτωβρίου και διαπραγματεύονται πλέον στα 54 (47 ευρώ) δολάρια το βαρέλι, λόγω φόβων για υπερπροσφορά και χαμηλή παγκόσμια ζήτηση.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚ και Υπουργός Ενέργειας του Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουχαίλ αλ-Μαρούε δήλωσε ότι το πλεόνασμα παραγωγής στην αγορά πετρελαίου είναι μικρό σε σύγκριση με το 2017 και αναμένεται να εξαντληθεί σε έναν με δύο μήνες.

"Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, έχουμε περίπου 26 εκατομμύρια βαρέλια πλεόνασμα... σε σύγκριση με 340 εκατομμύρια βαρέλια στις αρχές του 2017", δήλωσε ο αλ-Μαρούε σε συνέντευξη τύπου στην πόλη του Κουβέιτ.

"Νομίζω ότι μπορούμε εύκολα να διαχειριστούμε αυτό το πλεόνασμα και να φθάσουμε στην εξισορρόπηση της αγοράς σε έναν ή δύο μήνες... κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους», σημείωσε.

Ο ΟΠΕΚ και τα μη μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου του 2018. Η νέα συμφωνία ισχύει για έξι μήνες και οι υπουργοί θα συνεδριάσουν τον Απρίλιο για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των περικοπών στην παραγωγή. 

ΠΗΓΗ: energypress.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας