Πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπαχίρ Νταρ της Αιθιοπίας το 6ο Φόρουμ Ανώτατου Επιπέδου για την Ασφάλεια στην Αφρική ΤΑΝΑ, με κεντρικό θέμα «Διαχείριση των Φυσικών Πόρων στην Αφρική».
Μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών του φόρουμ, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέν ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής, σύμφωνα με το TRT:
«Η αφρικανική ήπειρος διαθέτει μεγάλες γεωργικές εκτάσεις και τεράστιους φυσικούς πόρους όπως μεταλλεύματα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτοί οι πόροι πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του αφρικανικού λαού. Αν οι φυσικοί πόροι δεν χρησιμοποιηθούν στην υπηρεσία των λαών της αφρικανικής ηπείρου αυτό θα προαγγέλλει ένα μεγάλο πρόβλημα και θα απειλήσει την ασφάλεια».
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Τόμας Κούεσι Κουάρτεϊ από την πλευρά του υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι κυβερνήσεις στην διαχείριση των φυσικών πόρων και πως έχει μεγάλη σημασία η επικέντρωση στην καταπολέμηση της διαφθοράς και η παρεμπόδιση της εκμετάλλευσης αυτών των πόρων.
Ο πρόεδρος του Φόρουμ και πρώην Πρόεδρος της Νιγηρίας Ολουσεγκούν Ομπασάντζο απηύθυνε έκκληση για την ενίσχυση των κυβερνήσεων προκειμένου να εμποδιστεί η περαιτέρω επέκταση των εχθροπραξιών και διαμαχών στην αφρικανική ήπειρο καθώς και για την καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Πηγή: energypress.gr