Υγραέριο: Ετοιμάζονται τα πρατήρια
Μαρία Πηλείδου 12/07/2016 08:40
Δύο πρατήρια καυσίμων, ένα στη Λευκωσία και ένα στην Πάφο, έχουν ήδη λάβει πολεοδομική άδεια για τοποθέτηση αντλίας υγραερίου, ενώ ακόμα οκτώ πρατήρια βρίσκονται στη διαδικασία της αδειοδότησης. Τα οκτώ πρατήρια βρίσκονται στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας, Πάφου και Αμμοχώστου και οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί από εταιρείες πετρελαιοειδών και ιδιώτες.
Όπως σημείωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας, Κωνσταντίνος Ξήχειλος, στα πλαίσια της απόφασης της Κυβέρνησης για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγραερίου και πετρελαιοειδών από τη Λάρνακα, οι τέσσερις υφιστάμενες εταιρείες που εμπορεύονται υγραέριο (Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου, Petrolina (Holdings), Intergaz και Synergaz) προχωρούν στη σύσταση κοινοπραξίας για την ανέγερση κοινής εγκατάστασης εισαγωγής, αποθήκευσης και διαχείρισης υγραερίου στην περιοχή Βασιλικού όπου τους παραχωρήθηκε γη από την Κυβέρνηση. Τονίζεται ότι στην περιοχή υπάρχει διαθέσιμος χώρος και για τη δραστηριοποίηση και νέων παικτών.
Να θυμίσουμε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη Συνεδρία του στις 30/3/2016 ενέκρινε το διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου που επιτρέπει τη χρήση του υγραερίου κίνησης ως καυσίμου για τα μηχανοκίνητα οχήματα το οποίο δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 8/4/2016. Με την απόφαση αυτή η Κυβέρνηση τήρησε τη δέσμευση της για ολοκλήρωση των διαδικασιών ώστε να επιτραπεί η χρήση του υγραερίου κίνησης εντός του 1ου τριμήνου του 2016, παρέχοντας στον Κύπριο καταναλωτή ακόμα μια επιλογή καυσίμου κίνησης, το οποίο μεταξύ άλλων, είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον. Προκειμένου να προωθηθούν οι επενδύσεις στον τομέα, το Υπουργικό Συμβούλιο στις 24.06.2015 αποφάσισε την διατήρηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του υγραερίου κίνησης στα €125/1000 κιλά ή 7 σεντ/λίτρο μέχρι το 2022, νοουμένου ότι εν τω μεταξύ δεν τύχει τροποποίησης η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία.