Υπερίων: Ώρα για προγραμματισμό 

Μαρία Πηλείδου  11/07/2016 09:16
Υπερίων: Ώρα για προγραμματισμό 

Περίοδος διαθρωτικών βελτιώσεων εκτιμάται ότι θα είναι το οικονομικό έτος 7/2016 – 6/2017 για τον όμιλο Υπερίων. Όπως τόνισε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Σταύρος Σπανός, ο όμιλος προσβλέπει στην εδραίωση του στην αγορά της Λατινικής Αμερικής στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στην διαφαινόμενη ανάκαμψη της αγοράς στη Ρωσία, ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην αγορά του αραβικού κόλπου. «Οι προκλήσεις δεν λείπουν, όμως ταυτόχρονα δημιουργούν ευκαιρίες», τόνισε χαρακτηριστικά.  
 
Η Υπερίων προσφέρει μια σειρά από συμβουλευτικές υπηρεσίες και λύσεις εφαρμοσμένης πληροφορικής σε βιομηχανίες παραγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης μεταφοράς  υδρογονανθράκων, χημικών/πετροχημικών, νερού, καθώς και σε βιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1993 στην Κύπρο από τον Δρ. Σ. Κασσιανίδη, ο οποίος αποφάσισε να μετατρέψει τη διδακτορική του εργασία σε προϊόν. Σταδιακά, η Υπερίων μεγάλωσε και αριθμητικά και σε κύκλο εργασιών, ενώ ταυτόχρονα επεκτάθηκε γεωγραφικά. 

Κύριε Σπανέ, σε ποιες χώρες και πως δραστηριοποιείστε σήμερα;
Σήμερα η Υπερίων δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο απασχολώντας   περισσότερους από 120 επαγγελματίες, συνεχίζει σαν όμιλος να έχει την κεντρική διοίκηση στην Κύπρο και διατηρεί ενεργή εταιρική παρουσία στην Ελλάδα, Ρωσία, Σ. Αραβία, Ινδία, ΗΠΑ και Περού. Στην Κύπρο, εκτός από την κεντρική διοίκηση του ομίλου, η Υπερίων δραστηριοποιείται και στην εισαγωγή, διάθεση και εγκατάσταση τεχνολογικού εξοπλισμού και συστημάτων βιομηχανικού αυτοματισμού και ελέγχου, διατηρώντας την αποκλειστική αντιπροσώπευση σειράς συνεργατών μας όπως η Honeywell Process Solutions, ΟΜΝΙ Valves, κ.α.  

Πως μπορεί να επωφεληθεί μια εταιρεία από τις υπηρεσίες σας; 
Για να γίνει πιο κατανοητό το αντικείμενο της Υπερίων, να δώσουμε κάποια παραδείγματα πελατών και έργων:
-    Δυο στα τρία διυλιστήρια πετρελαίου στη Ρωσία διεκπεραιώνουν κάθε μήνα τον προγραμματισμό παραγωγής τους με λογισμικό και μοντέλα που προμήθευσε η εταιρεία μας. 
-    Στα τρία της διυλιστήρια η Kuwait National Petroleum υποστηρίζει τις εφαρμογές διαχείρισης πληροφοριών παραγωγής, χρησιμοποιώντας ομάδα μηχανικών μας που στεγάζεται μόνιμα εκεί με πολυετές συμβόλαιο. 
-    Στο Περού, η τοπική θυγατρική της Engie (GDF Suez) διασφαλίζει τη σωστή ανέγερση νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας την Υπερίων για να ελέγχει τον εργολάβο. 
-    Πάνω από 300 μοντέλα προσομοίωσης έχουν παραδοθεί σε διάφορες χώρες σαν εργαλεία εκπαίδευσης των χειριστών ελέγχου παραγωγής σε εργοστάσια χημικών, πετροχημικών, διύλισης, καθώς και υγροποίησης φυσικού αερίου. 
-    Στην Κύπρο, το υπό ανέγερση τερματικό εφοδιασμού καυσίμων αεροσκαφών στο νέο αεροδρόμιο Λάρνακας διαθέτει συστήματα ελέγχου, emergency shut down, fire & gas detection, τεχνολογίας Honeywell, εγκατεστημένα από την εταιρεία μας. 

Πως αποφασίσατε να μπείτε στα βαθιά σε μια δύσκολη περίοδο για την κυπριακή οικονομία;  
Λόγω του διεθνούς μας πελατολογίου, βρισκόμαστε «στα βαθιά» για πάνω από 20 χρόνια. Βέβαια, η πρόσφατη κρίση στην κυπριακή οικονομία έκανε τα πράγματα δυσκολότερα αφού ξαφνικά βρεθήκαμε ουσιαστικά χωρίς τραπεζική χρηματοδοτική στήριξη. Ωστόσο, με τις κατάλληλες προσαρμογές και στρατηγικές κινήσεις καταφέραμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση. 

Πως κρίνετε τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο;
Αν και σε κάποιους που δεν έχουν την εμπειρία ο ρυθμός εξελίξεων φαίνεται απογοητευτικά αργός, οι ενεργειακές εξελίξεις στη χώρα μας κινούνται με την συνηθισμένη ταχύτητα του κλάδου και στα πλαίσια των διεθνών εξελίξεων στη βιομηχανία υδρογονανθράκων. Το ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται δεν αφήνει περιθώρια για σφάλματα βιασύνης, πόσο μάλλον σε ένα περιβάλλον όπου οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αεριου βρίσκονται κάτω από συνεχή πίεση. 

Μπορεί να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής και να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο; 
Με μια επιτυχή καμπάνια διατρήσεων από την TOTAL και την ΕΝΙ, πιστεύω πως η Κύπρος θα βρεθεί σε κομβική περιφερειακά θέση που θα μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις. Ελπίζω μέχρι τότε στο πολιτικό επίπεδο η σταθερότητα να διατηρηθεί και να ενδυναμωθεί με μια επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. 

Αν τα κοιτάσματα δεν είναι ικανοποιητικά μπορούμε να διαδραματίσουμε ένα καταλυτικό ρόλο με άλλον τρόπο; 
Αν η φύση δεν μας αποκαλύψει τα αναμενόμενα η Κύπρος μπορεί και πάλι να αποκτήσει κομβικό ρόλο στην περιοχή ο οποίος θα στηρίζεται στην τεχνολογία και στη παροχή υπηρεσιών. Αυτό βεβαίως απαιτεί από τη πολιτεία δυναμικό προγραμματισμό και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Καταστάσεις όπως αυτές  που είδαμε σε σχέση με τη χρήση του λιμανιού της Λάρνακας από την TOTAL και τις επενδύσεις από τις Schlumberger και Halliburton, χρίζουν σαφούς βελτίωσης. 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας