Σε λειτουργία ο αγωγός Εσθονίας - Φινλανδίας βάζοντας τέρμα στην απομόνωση της δεύτερης

  09/01/2020 06:58
Σε λειτουργία ο αγωγός Εσθονίας - Φινλανδίας βάζοντας τέρμα στην απομόνωση της δεύτερης

Σε εμπορική λειτουργία τέθηκε με την έναρξη του νέου έτους, ο πρώτος αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει την Φινλανδία με την Εσθονία, τερματίζοντας την απομόνωση της Φινλανδίας από την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και συμβάλλοντας, καθοριστικά, στην διασφάλιση της ενεργειακή ασφάλειας στην περιοχή.

Ο λόγος γίνεται για τον αγωγό Balticconnector που «όχι μόνο συνδέει τις δύο αγορές, αλλά παρέχει περισσότερες επιλογές για το ενεργειακό σύστημα της Βαλτικής συνολικά. Αυτό το έργο είναι μια σαφής έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και διαμορφώνει όρους για προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια για τους πολίτες μας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson.

Να προσθέσουμε πως πρόκειται για έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και το οποίο έλαβε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» για την διεξαγωγή των προκαταρκτικών μελετών και εργασιών. Η συνολική χρηματοδότηση ανήλθε στα 187.5 εκατομμύρια ευρώ, η οποία κατακυρώθηκε τον Αύγουστο του 2016 και κάλυψε το 75% του κόστους κατασκευής, στο υψηλότερο δηλαδή επιτρεπτό όριο για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

21 χιλιόμετρα του αγωγού διασχίζουν το έδαφος της Φινλανδίας, ένα κομμάτι των 77 χιλιομέτρων είναι υποβρύχιο και 54 χιλιόμετρα διασχίζουν το έδαφος της Εσθονίας. Ο αγωγός, συνολικού μήκους 152 χιλιομέτρων είναι αντίστροφης ροής, επιτρέποντας την ροή του φυσικού αερίου και προς τις δύο κατευθύνσεις, ενώ η μεταφορική δυναμικότητα φτάνει τα 7.2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας