Πέφτουν οι υπογραφές για τον EastMed

  02/01/2020 07:02
Πέφτουν οι υπογραφές για τον EastMed

Υπογράφεται στην Αθήνα η Διακυβερνητική Συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Η τελετή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας θα γίνει παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Προσύμφωνο ΔΕΠΑ – Energean
Πριν από την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τονEastMed, την ίδια μέρα, στις 2 Ιανουαρίου 2020, στις 12:00,στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας θα υπογραφεί το Προσύμφωνο Συνεργασίας (LetterofIntent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη διότι ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της πρώτης εμπορικής συμφωνίας που θα δεσμεύει ποσότητες φυσικού αερίου για την υλοποίηση του αγωγού EastMed. Η ΔΕΠΑ θα δύναται να αγοράζει ποσότητες φ.α από την Energean Oil & Gas που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ. Αυτές οι ποσότητες ανέρχονται περίπου στο 20% της αρχικής δυναμικότητας του δικτύου και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των ισραηλινών αποθεμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται ή θα εντοπισθούν στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Αυτή η συμφωνία αποτελεί  απάντηση σε όσους θεωρούν το σχέδιο του EastMed αισιόδοξο, καθώς δίνεται η προοπτική της εμπορικής υπόστασης και οικονομικής βιωσιμότητας στον αγωγό.

Σημαντική πρόοδος η υπογραφή
Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed αποτελεί σημαντική πρόοδο στην τριμερή συνεργασία Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Σάμι Ρέβελ, ενόψει της υπογραφής της συμφωνίας για τον EastMed, στις 2 Ιανουαρίου, στην Αθήνα, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ο κ. Ρέβελ ανέφερε πως η συμφωνία «υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για προώθηση του έργου EastMed. Οι σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες του Ισραήλ και της Κύπρου, καθώς και η δυνατότητα για περισσότερες ανακαλύψεις, δημιουργούν μια σημαντική ευκαιρία. Μια ευκαιρία για συνεργασία σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο», σημείωσε.

Είπε ακόμη πως «μαζί μοιραζόμαστε επίσης τη φιλοδοξία για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη», σημειώνοντας πως «η ενεργειακή συνεργασία βρίσκεται στο επίκεντρο των ισραηλινο-κυπριακών σχέσεων και προσβλέπουμε στην περαιτέρω εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των χωρών μας το 2020».
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας