Πέφτουν το 2020 στην Αθήνα οι υπογραφές για EastMed

  23/12/2019 06:48
Πέφτουν το 2020 στην Αθήνα οι υπογραφές για EastMed

Με την νέα χρονιά δυναμική αναμένεται η είσοδος στα ενεργειακά καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ έκλεισαν ραντεβού στην Αθήνα, στις 2 Ιανουαρίου, για να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed. Στο όλο πρόγραμμα συμμετέχει και η Ιταλία, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αναμένεται ότι θα είναι παρούσα στην Αθήνα τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Τα τηλεφωνήματα που έγιναν από τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου προς τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη λειτούργησαν καθοριστικά, ώστε να σπεύσουν αμέσως οι τρεις να κλειδώσουν και ημερομηνία για συνάντηση και υπογραφή της συμφωνίας. Λαμβανομένου υπόψη ότι ανάλογες συναντήσεις στο παρελθόν προετοιμάζονταν για μήνες προηγουμένως, στην περίπτωση αυτή υπήρξε άμεση αντίδραση. 

Αυτό, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έδειξε καλά αντανακλαστικά έναντι των ενεργειών της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας κίνηση εάν λάβει κανείς υπόψη ότι Τουρκία θέλησε: 

α) με τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη να μπλοκάρει την προσπάθεια για κατασκευή αγωγού προς την Ευρώπη, μέσα και από το γνωστό μήνυμα που έστειλε προς το Ισραήλ πως, χωρίς τη δική της συγκατάθεση, δεν περνά ο αγωγός, και 

β) να σπρώξει το Ισραήλ στο να εγκαταλείψει τα σχέδια για τον αγωγό EastMed και επιλέξει την πιο εύκολη (σύμφωνα με την τουρκική θεώρηση) λύση για μεταφορά φυσικού αερίου από τις ισραηλινές πηγές προς την Ευρώπη μέσω τουρκικού εδάφους. 

Υπάρχει και μια τρίτη παράμετρος στις τουρκικές κινήσεις. Επιχείρησε τη δεδομένη στιγμή να κάνει τις κινήσεις της εκτιμώντας ότι η εσωτερική κατάσταση στο Ισραήλ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δεν θα επιτρέπουν στη χώρα να έχει στραμμένη τη προσοχή της σε άλλα ζητήματα. Θεωρώντας πως Κύπρος και Ελλάδα χωρίς τη στήριξη του Νετανιάχου καθίστανται πιο τρωτές. 

Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του αναφέρθηκε και στο θέμα του EastMed. Απέφυγε να αποκαλύψει την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας, αλλά την ίδια ώρα σημείωσε πως «τα κράτη δείχνουν αντανακλαστικά απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» και τόνισε, αναφερόμενος στην Τουρκία, πως «ένα κράτος δεν μπορεί να μπλοκάρει τις ενέργειες άλλων κρατών που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο». Σημείωσε πως το έργο είναι βιώσιμο και μπορεί να προσφέρει διαφοροποιημένη πηγή ενέργειας από το ρωσικό αέριο.

ΠΗΓΗ:   "Ο Φιλελεύθερος"
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας