Οι ηγέτες της ΕΕ θα απορρίψουν τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης 

  12/12/2019 07:09
Οι ηγέτες της ΕΕ θα απορρίψουν τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης 

Η συμφωνία που σύναψαν η Τουρκία και η Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, θα υποστηρίξουν την Πέμπτη (12 Δεκεμβρίου) οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιώνοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης που έχει στην κατοχή του το Reuters.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα απέλασε τον Λίβυο πρέσβη αντιδρώντας στη συμφωνία.

"Το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας (ΟΗΕ)", επισημαίνεται στο προσχέδιο που έχει ετοιμαστεί για τη διήμερη σύνοδο που ξεκινά την Πέμπτη. 

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απόλυτα την αλληλεγγύη του απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας", σημειώνεται στο προσχέδιο. 

Η συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης οριοθετεί γενικώς τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τα ελληνικά νησιά κατά την οριοθέτηση.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε μεταφέρει τη στήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα και την Κύπρο. "Καλούμε την Τουρκία και τη Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι δε οριοθετήσεις σε θαλάσσιες περιοχές θα πρέπει να είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: οριοθετήσεις σε θαλάσσιες περιοχές θα πρέπει να γίνονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως με τη συμμετοχή των παράκτιων κρατών", είπε.

ΠΗΓΗ: energypress.gr

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας