Το Ισραήλ εγείρει και πάλι αξιώσεις και εμποδίζει την ανάπτυξη Αφροδίτη

  10/12/2019 07:01
Το Ισραήλ εγείρει και πάλι αξιώσεις και εμποδίζει την ανάπτυξη Αφροδίτη

Η επιστολή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας στις εταιρείες που απαρτίζουν την κοινοπραξία που δραστηριοποιείται στο οικόπεδο «Αφροδίτη», αντικατοπτρίζει τη θέση του Ισραήλ, όπως αυτή παρουσιάστηκε στις συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία του Ισραήλ, με αφορμή δημοσίευμα του πρακτορείου Globes.

Σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι διατεθειμένη, ανά πάσα στιγμή, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κύπρου για το ζήτημα της ρύθμισης των δικαιωμάτων στα οικόπεδα «Yishai» και «Αφροδίτη», όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί στην κυπριακή πλευρά.

«Μια τέτοια ρύθμιση θα επιτρέψει τη μεγιστοποίηση της προοπτικής των δύο οικοπέδων και θα ωφελήσει τις δύο χώρες και τις οικονομίες τους, συμβάλλοντας στη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στο ανατολικό τμήμα της λεκάνης της Μεσογείου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ισραηλινό υπουργείο ενέργειας διεμήνυσε στις Shell, Noble Energy και Delek Drilling ότι δεν μπορούν να αναπτύξουν το κυπριακό κοίτασμα Αφροδίτη εκτός αν επιλυθεί η διαμάχη των δύο χωρών αναφορικά με το γειτονικό οικόπεδο Ισάι στην άλλη πλευρά των θαλάσσιων συνόρων.

Σύμφωνα με την ισραηλινή "Globes", το Ισραήλ αντιτίθεται στην ανάπτυξη του Αφροδίτη, όπως δήλωσε ο γ.γ. του υπουργείου, Ούντι Αντίρι. "Θέλω να σας ενημερώσω ότι το ισραηλινό κράτος δεν έχει παραιτηθεί από τα δικαιώματά του στο κοίτασμα Αφροδίτη-Ισάι και δεν έχει τέτοια πρόθεση", ανέφερε σχετικά σε επιστολή προς τις εταιρείες τον περασμένο μήνα.

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του Ισραηλινού επιχειρηματία Μπένι Στάινμετς, ο οποίος διαθέτει μερίδιο στο Ισάι, ότι η κυβέρνηση δεν πράττει αρκετά για να διασφαλίσει το συμφέρον της στο συγκεκριμένο θέμα.

Όπως σημείωσε ο Αντίρι, "μέχρι στιγμής τα δύο κράτη δεν προχώρησαν στην απαραίτητη συμφωνία που θα επέτρεπε τη δίκαιη αξιοποίηση και ανάπτυξη του κοιτάσματος προς όφελος όλων των μερών".

ΠΗΓΗ: energypress.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας