Ασφυκτικά τα περιθώρια για το LNG

  18/11/2019 06:57
Ασφυκτικά τα περιθώρια για το LNG

Δύσκολες αποφάσεις για την τελευταία ευκαιρία να φτάσει στην Κύπρο υγροποιημένο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή καλείται να πάρει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση. Στην ουσία, σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος", η επιλογή γι' αυτή τη λύση είναι “ή τώρα ή ποτέ”, μετά την αλλαγή πολιτικής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο θέμα της χρηματοδότησης έργων με ορυκτά καύσιμα.

Ειδικότερα, η ΕΤΕπ ακολούθησε χθες, με απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, απόφαση της Ε.Ε. βάσει της οποίας μετά το 2021 δεν θα χρηματοδοτήσει έργα με ορυκτά καύσιμα, περιλαμβανομένου του φυσικού αερίου. Ανάλογη απόφαση έλαβε προηγουμένως η Ε.Ε. που δεν θα δώσει ξανά χορηγίες για έργα ορυκτών καυσίμων. Τα €100 εκατομμύρια με τα οποία χορηγεί τις υποδομές για το τερματικό αποθήκευσης και αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό είναι τα τελευταία.

Η σημαντική συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. και η ευνοϊκή βασική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ήταν τα δεδομένα που οδήγησαν σε αίσια μέχρι τώρα πορεία τον διαγωνισμό για έλευση LNG στην Κύπρο, με την ελπίδα βιώσιμου τερματικού και ενδεχομένως φθηνότερων τιμολογίων ηλεκτρισμού. Χωρίς τη χρηματοδότηση είναι αδύνατο να έχουμε βιώσιμη έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου. Όμως, η απόφαση για να προχωρήσει η ΔΕΦΑ σε υπογραφές συμβολαίων με την κοινοπραξία που επέλεξε ως προτιμητέο προσφοροδότη, δεν είναι εύκολη.

Ο Γ. Ελεγκτής έχει αποστείλει στη ΔΕΦΑ σειρά παρατηρήσεων και ερωτημάτων για την αξιολόγηση και άλλα στάδια του διαγωνισμού, που χρήζουν σαφών απαντήσεων και διευκρινίσεων, ώστε να διαφανεί η ορθότητα και τήρηση των διαδικασιών για την λήψη αποφάσεων.

Το ζήτημα αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει τις αμέσως επόμενες μέρες σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Την ίδια ώρα, γίνεται ορατό πλέον ότι μια νέα αποτυχία στις προσπάθειες των τελευταίων 15 ετών για έλευση LNG, θα είναι η τελευταία. Μεταξύ άλλων, η οικονομία και τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά, με επιβαρύνσεις πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού, την ανικανότητα της Κύπρου να φέρει φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή εντός του 2020.

 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας