Δάνειο €110 εκατ. από την EIB για την κατασκευή του αγωγού IGB

  11/10/2019 07:54
Δάνειο €110 εκατ. από την EIB για την κατασκευή του αγωγού IGB

Την χορήγηση δανείου ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) για την κατασκευή του αγωγού IGB, μήκους 182 χιλιομέτρων που θα συνδέσει την Βουλγαρία με την Ελλάδα, πετυχαίνοντας να βάλει τέρμα στην απόλυτη εξάρτηση της γειτονικής χώρας στο ρωσικό αέριο, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου Reuters. 

Επιπρόσθετα, η υλοποίηση του αγωγού σε συνδυασμό και με άλλα έργα φυσικού αερίου στην περιοχή (FSRU Αλεξανδρούπολης, TAP) θα βοηθήσει σημαντικά στην διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Βουλγαρία, που για την ώρα καλύπτει τις ανάγκες της με αέριο από την Ρωσία, ελπίζει πως ο αγωγός IGB με την ετήσια μεταφερόμενη ποσότητα να φτάνει τα 3 bcm, θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2020, επιτρέποντας την πρόσβαση της χώρας στο αζέρικο αέριο μέσω και της αξιοποίησης του αγωγού TAP.

Ως γνωστόν ο διασυνδετήριος ελληνοβουλγαρικός αγωγός μήκους 182 χιλιομέτρων θα συνδέει την Κομοτηνή με την βουλγαρική πόλη Stara Zagora δημιουργώντας ένα δεύτερο σημείο σύνδεσης των δίκτυων αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, πέραν του Σιδηροκάστρου. Ο IGB, ο οποίος θα έχει δυναμικότητα 5 δισ. κυβικά μέτρα, αρχικά προβλέπεται να λειτουργήσει μεταφέροντας ποσότητες της τάξης των 3 δισ. κ.μ. ετησίως. 

Υπενθυμίζεται ότι τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του Έργου έχει αναλάβει η Εταιρεία ICGB AD, με έδρα τη Βουλγαρία και μετόχους τη Βουλγαρική κρατική Εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) (50%) και την  IGI Poseidon (50%), στην οποία μετέχουν η ΔΕΠΑ και η Edison. Τον περασμένο Ιούλιο ο αγωγός εξασφάλισε την αδειοδότησή του ως Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και πλέον κατέχει όλες τις απαραίτητες άδειες για την έναρξη των εργασιών κατασκευής. Όπως αναφέρει και η ΡΑΕ στην απόφασή της για την αδειοδότηση, ο αγωγός θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου της χώρας μας και δημιουργώντας οφέλη τόσο για τους εγχώριους καταναλωτές όσο και για τους καταναλωτές της Βουλγαρίας.

ΠΗΓΗ: energypress.gr 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας