Ολοκληρώνεται ο Κώδικας Διαχείρισης του TAP

  03/10/2019 07:32
Ολοκληρώνεται ο Κώδικας Διαχείρισης του TAP

Με τα έργα για την κατασκευή του TAP να βαίνουν προς ολοκλήρωση, ο λόγος πλέον περνά στις ρυθμιστικές αρχές των κρατών από τα οποία διέρχεται ο αγωγός, προκειμένου να ολοκληρωθούν και από μεριάς τους οι προεργασίες για τη θέση του σε λειτουργία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Αλβανία θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στα γραφεία της TAP AG στο Baar της Ελβετίας την επόμενη εβδομάδα.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η ολοκλήρωση του Κώδικα Διαχείρισης του TAP.

Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση θα συμμετέχει αντιπροσωπεία της ΡΑΕ, αποτελούμενη από τα στελέχη της Αρχής Ευ. Γαζή και Π. Λούντου.

Η πρόοδος των έργων και τα χρονοδιαγράμματα
Το έργο είναι ολοκληρωμένο σε ποσοστό άνω του 90%. Συγκεκριμένα, η μηχανική κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και πλέον απομένουν λίγα ακόμη βήματα μέχρι την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού.

Καθώς ολοκληρωμένα τμήματα του αγωγού έχουν ήδη παραληφθεί και εισέρχονται στη φάση θέσης σε λειτουργία (commissioning), οι προετοιμασίες για την εμπορική λειτουργία του ΤΑΡ εντείνονται. 

Σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα, οι πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του ΤΑΡ θα ξεκινήσουν το 2020. 

Ο ΤΑΡ σχεδιάζει να μεταφέρει αρχικά περί τα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο (bcm/a), ενώ διαθέτει δυνατότητα διπλασιασμού της υφιστάμενης δυναμικότητάς του έως τα 20 bcm/a. 

Η διαδικασία market test είναι ήδη σε εξέλιξη, με τη μη-δεσμευτική φάση να ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2019 και τη δεσμευτική φάση να αναμένεται ότι θα ξεκινήσει το νωρίτερο στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. 

Το market test διεξάγεται με βάση τους κανόνες και τις διαδικασίες που ορίζουν οι Οδηγίες του Market Test 2019 του ΤΑΡ (Guidelines for the 2019 Market Test of Trans Adriatic Pipeline), τις οποίες έχουν εγκρίνει οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία. 

ΠΗΓΗ: energypress.gr 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας