Στις 10 Οκτωβρίου η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Βουλγαρίας για τον IGB

InBusinessNews  20/09/2019 11:03
Στις 10 Οκτωβρίου η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Βουλγαρίας για τον IGB

Το πράσινο φως για την υπογραφή του τελικού πακέτου συμφωνιών για την έναρξη της κατασκευής του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου (IGB), έχει ανάψει και σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει στις 10 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στη Σόφια. 


Οι σχετικές διαβουλεύσεις μεταξύ του κ. Χατζηδάκη και της διοίκησης της ΔΕΠΑ με τη βουλγαρική πλευρά έγιναν στο περιθώριο της ΔΕΘ.


Έτσι κατά την επίσκεψη του κ. Χατζηδάκη θα υπογραφεί η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Βουλγαρίας για το έργο, η συμφωνία μετόχων μεταξύ των εταιριών που συμμετέχουν σε αυτό και η συμφωνία για την χρηματοδότησή του με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σε λειτουργία το 2020

Ο αγωγός, μήκους 182 χιλιομέτρων θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στην Stara Zagora της Βουλγαρίας.
Θα διασυνδέεται με τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2020, με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου (ΕΣΦΑ) και μελλοντικά με τον πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Έτσι θα παρέχει στη Βουλγαρία αρχικά και στην ευρύτερη περιοχή στη συνέχεια, πρόσβαση σε αέριο από την Κασπία αλλά και σε Υγροποιημένο Αέριο.
Για τους λόγους αυτούς θεωρείται έργο υψηλής γεωπολιτικής σημασίας και κλειδί για την ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου.

Προϋπολογισμός 240 εκατ. ευρώ

Ο προϋπολογισμός του αγωγού είναι 240 εκατ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων θα προέλθει από Κοινοτικά κονδύλια. Την μελέτη, κατασκευή και τη λειτουργία του Έργου έχει αναλάβει η Εταιρεία ICGB.
Μέτοχοι της ICGB AD είναι η Βουλγαρική κρατική Εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) (50%) και η ελληνική Εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (50%), στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON.
Η αρχική μεταφορική ικανότητα θα είναι 3 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο με δυνατότητα επαύξησης στα 5 δισ.
Η ΔΕΠΑ έχει ήδη αναθέσει την προμήθεια των σωλήνων και την εργολαβία κατασκευής και εκτιμάται ότι ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2021.


ΠΗΓΗ: worldenergynews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας