Μόλις άρχισαν τα διαβήματα προς τη Βρετανία για την ΑΟΖ

  16/05/2019 08:10
Μόλις άρχισαν τα διαβήματα προς τη Βρετανία για την ΑΟΖ

Μόλις έχουμε αρχίσει, ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη ερωτηθείς αναφορικά με το θέμα των διαβημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη Βρετανική Κυβέρνηση, σε σχέση με αναφορές για την κυπριακή ΑΟΖ, και τυχόν ανταπόκρισης από πλευράς Βρετανών.

Προσερχόμενος στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ηλία Παντελίδη, στο οίκημα του Δήμου Καραβά, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς από δημοσιογράφο να πει κατά πόσον υπήρξε μέχρι στιγμής αντίδραση στα διαβήματα της Κυπριακής Κυβέρνησης προς τη Βρετανική Κυβέρνηση, απάντησε «μόλις έχουμε αρχίσει».

Επιστολές Βρετανών βουλευτών προς Άλαν Ντάνκαν
Επιστολές από Βρετανούς βουλευτές με τις οποίες καλείται να ξεκαθαρίσει ότι το Λονδίνο αναγνωρίζει πλήρως την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της έχει δεχθεί ο υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.

Συντάκτες των επιστολών αυτών είναι μεταξύ άλλων οι Συντηρητικοί βουλευτές σερ Ρότζερ Γκέιλ και Τερέζα Βίλιερς, η οποία έχει υποβάλει και τέσσερις γραπτές ερωτήσεις προς το Foreign Office για το ζήτημα, αναμένοντας απαντήσεις εντός των επόμενων ημερών.

Επιστολή προς τον σερ Άλαν απηύθυνε και ο Εργατικός σκιώδης υπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού Φάμπιαν Χάμιλτον.

Ο κ. Χάμιλτον δηλώνει «σοκαρισμένος» από την απάντηση του υπουργού Ευρώπης στο ερώτημα περί της τουρκικής εισβολής στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σχολιάζει ότι η αναφορά σε περιοχή αμφισβητούμενης κυριαρχίας «μοιάζει να υπονομεύει την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Κύπρου να εξερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους».

Όπως σημειώνει ο κ. Χάμιλτον, «αν αυτό αληθεύει, αντιπροσωπεύει μία σημαντική αναστροφή στην πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης».

Υπογραμμίζει παράλληλα την οργή της κοινότητας των Κυπρίων της Βρετανίας όπως αποτυπώνεται στην ανοιχτή επιστολή του προέδρου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. Χρίστου Καραολή.

«Αν δε ληφθεί άμεση δράση, τότε απειλείται ζημιά στη σχέση μας με τη Δημοκρατία της Κύπρου, έναν ισχυρό σύμμαχο στην Κοινοπολιτεία και στην ΕΕ», προειδοποιεί ο κ. Χάμιλτον, προσθέτοντας ότι το Εργατικό Κόμμα καταδίκασε ξεκάθαρα από την αρχή την παράνομη τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσε την Τουρκία να αποχωρήσει.

«Η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να επικεντρώνεται στην αποκλιμάκωση των εντάσεων αναλαμβάνοντας δράση για να διασφαλιστεί ότι τα τουρκικά σκάφη θα φύγουν από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και η Κύπρος επιτέλους να επανενωθεί», συμπληρώνει η επιστολή.

Ο κ. Χάμιλτον ζητά, τέλος, από τον σερ Άλαν Ντάνκαν να καταδικάσει ξεκάθαρα την παράνομη τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ και να ξεκαθαρίσει εκτάκτως τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης σχετικά με το ανεμπόδιστα δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διενεργεί γεωτρήσεις σε ολόκληρη την ΑΟΖ της.

Η Γαλλία καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ 
Τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την παράνομη δραστηριότητα του «Πορθητή» καταδίκασε την Τετάρτη η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, επαναδιατυπώνοντας την σθεναρή στήριξη της χώρας της προς την Κύπρο.
 
Η κ. Παρλί ενημερώθηκε από τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη για τις παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι δύο Υπουργοί συναντήθηκαν στο Παρίσι.
 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΤΠ, στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Αγγελίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει λεπτομερώς την Γαλλίδα ομόλογο του, για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και έγινε συζήτηση για τρόπους αντίδρασης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η Γαλλίδα Υπουργός επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της Γαλλίας προς τη Κύπρο και καταδίκασε ταυτόχρονα τις ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, αναφέρεται.

Επίσης, οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν εγγράφως την πρόθεση των δύο χωρών για συνεργασία με σκοπό την ενίσχυση των στρατιωτικών ναυτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για ευρεία στρατηγική συνεργασία προς όφελος των ναυτικών δυνάμεων των δυο χωρών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας