Ευρωβουλή: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες γεωτρήσεις

  07/05/2019 08:13
Ευρωβουλή: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις παράνομες γεωτρήσεις

Άμεσο τερματισμό των παράνομων γεωτρητικών επιχειρησεων στην κυπριακή ΑΟΖ ζητά ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, καλώντας τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Ανησυχώ πολύ για τα σχέδια της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Καλώ τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τερματίζοντας τις παράνομες δραστηριότητές και αποσύροντας αμέσως τα σκάφη υποστήριξης από την ΑΟΖ της Κύπρου», ανέφερε σε δήλωσή του, υπενθυμίζοντας το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με την τουρκική δράση που προκαλεί ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Ταγιάνι, «η πρόθεση της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει αποκλειστικά το κυρίαρχο δικαίωμα να προβεί σε έρευνες και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους μέσα στην ΑΟΖ της».

Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη προς την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου. «Στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο», ανέφερε σχετικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας