Σε υψηλά επίπεδα η διείσδυση LNG

  30/01/2019 07:17
Σε υψηλά επίπεδα η διείσδυση LNG

Στην αυστριακή πρωτεύουσα βρίσκεται σχεδόν το σύνολο των ευρωπαϊκών εταιρειών φυσικού αερίου για το ετήσιο European Gas Conference.Για τα διευθυντικά στελέχη των ευρωπαϊκών εταιρειών που συμμετέχουν σε μια από τις πλέον σημαντικές εκδηλώσεις της ενεργειακής βιομηχανίας δεν τίθεται θέμα ιδεολογικού προσανατολισμού σε ότι αφορά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Για τους managers μικρών και μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που διαχειρίζονται σε καθημερινή βάση αξιόλογες ποσότητες αερίου τα διλήμματα εστιάζονται περισσότερο στον ανταγωνισμό μεταξύ αερίου που διοχετεύεται μέσω αγωγών και αυτού που μεταφέρεται μέσω LNG και του είδους των συμβολαίων που τείνουν να κυριαρχήσουν στην αγορά, καθώς και στον ανερχόμενο ρόλο των gas trading hubs στην διακίνηση και εμπορία φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Κοινή διαπίστωση στην ειδική συνεδρίαση για το LNG είναι πως παρά την επιταχυνόμενη εμφάνιση στη διεθνή αγορά LNG των spot trades, ο μεγαλύτερος όγκος των συναλλαγών, που υπερβαίνει σήμερα το 70%, γίνεται βάσει μακροπρόθεσμων συμβολαίων από 5 μέχρι και 15 έτη.

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση από στελέχη της διεθνούς αγοράς LNG ήτο ότι ένας μεγάλος αριθμός spot trades που έχουν εμφανισθεί τελευταία πηγάζουν από προμηθευτές που έχουν συνάψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες με πελάτες τους σε Ευρώπη και Ασία και οι οποίοι, αδυνατώντας να πωλήσουν το σύνολο των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων (λόγω εποχιακών συνθηκών), διοχετεύουν περιστασιακά φορτία LNG σε ευκαιριακούς αγοραστές, στην πλειοψηφία τους μεγάλες βιομηχανίες και εταιρείες ηλεκτρισμού. Κοινός δε παρονομαστής των μακροπρόθεσμων συμβολαίων LNG αποτελεί η βάση υπολογισμού της τιμής του αερίου που βασίζεται στο oil indexation. Εάν και κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί εναλλακτικοί μέθοδοι υπολογισμού, το oil indexation τυγχάνει σήμερα ευρείας αποδοχής ως βάση υπολογισμού στα long term contracts, είτε αυτά αφορούν μεταφορά μέσω αγωγών είτε μέσω LNG.

Σημαντική τομή στη διεθνή αγορά LNG αποτελούν σήμερα οι αμερικανικές εξαγωγές LNG (που ξεκίνησαν δύο χρόνια), οι οποίες με πρωτοπόρο την εταιρεία Chenier έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις τιμές και τον ανταγωνισμό στη λεκάνη του Ατλαντικού και όχι μόνο. Με την αναμενόμενη είσοδο και άλλων αμερικανικών εταιρειών, με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση της εταιρείας Telurian. Η τελευταία, μέσω του εκπροσώπου της κας Ανίτα Ορμπάν, υπόσχεται ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ικανό να συμπιέσει τις τιμές παράδοσης ακόμα περισσότερο, φθάνοντας στα $2,25/ ΜBTu για τιμές feed gas (δηλαδή πριν την υγροποίηση), όταν ξεκινήσει η παραγωγή το 2023. Μέχρι τότε, όπως παρατηρούν πολλοί παράγοντες της αγοράς, αναμένεται ότι θα υπάρξει περαιτέρω σύγκλιση των τιμών LNG και αγωγών, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη διείσδυση του LNG στη διεθνή αγορά σε ποσοστό που εκτιμάται ότι θα φθάσει το 35% των συνολικών παραδόσεων.

ΠΗΓΗ: energia.gr
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας