ΕΕ: Πράσινο φως για χρηματοδότηση €800 εκατ. ευρώ σε ενεργειακά έργα υποδομής

  24/01/2019 07:52
ΕΕ: Πράσινο φως για χρηματοδότηση €800 εκατ. ευρώ σε ενεργειακά έργα υποδομής

Την έγκριση των κρατών μελών έλαβε πρόταση της Κομισιόν για επενδύσεις 800 εκατομμυρίων ευρώ σε έργα ενεργειακών υποδομών στην Ευρώπη με σημαντικά διασυνοριακά οφέλη. Η χρηματοδότηση της ΕΕ προέρχεται από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility (CEF), το οποίο αποτελεί πρόγραμμα υποστήριξης διασυνοριακών υποδομών σε επίπεδο Ένωσης. 

Σύμφωνα με τα σχετικά κριτήρια χαρακτηρισμού των υποψηφίων έργων, εκτιμάται το γεγονός αν τα έργα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και την ασφάλεια εφοδιασμού μέσω της λειτουργίας ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού δικτύου. Επίσης προσμετράται η συμβολή αυτών στη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Να θυμίσουμε ότι η δημιουργία ενός διασυνδεδεμένου, σύγχρονου δικτύου ενέργειας που θα καλύπτει ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Ενεργειακής Ένωσης και του Πακέτου Γιούνκερ.

Ο Σέφκοβιτσς, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και υπεύθυνος για την Ενεργειακή Ένωση δήλωσε πως «το CEF είναι ένα αυτά τα εργαλεία που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η λίστα έργων που εγκρίθηκε σήμερα δείχνει ότι η Ενεργειακή Ένωση είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό και το «πρασίνισμα» των ευρωπαϊκών οικονομιών, ευθυγραμμίζοντας την οικονομική ανάπτυξη του μέλλοντος με τους στόχους για το κλίμα και το περιβάλλον».

Ειδικότερα, η  ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αφορά την εκπόνηση μελετών και εργασιών για 14 συνολικά έργα: 7 για ηλεκτρική ενέργεια, 2 για έξυπνα δίκτυα, 2 για διασυνοριακή μεταφορά CO2 και 3 για φυσικό αέριο. Το  πακέτο των 800 εκατ. ευρώ διαμοιράζεται ως εξής : 504 εκατ. ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια και έξυπνα δίκτυα, 9.3 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη μελετών σχετικών με την ανάπτυξη υποδομών μεταφοράς CO2 και,τέλος, 286 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στον κλάδο του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, 323 εκατ. ευρώ πιστώνονται για το έργο συγχρονισμού ηλεκτρικής ενέργειας στη Βαλτική. Χρηματοδότηση, επίσης, έλαβε το έργο ACON SG, το οποίο αφορά τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Τσεχίας και Σλοβακίας.

Τέλος, 6.5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την διεξαγωγή μελετών για την ανάπτυξη υποδομών CO2 στο λιμάνι του Ρότερνταμ. Στόχος είναι η εγκαθίδρυση ενός ανοικτού, διασυνοριακού με ελεύθερη πρόσβαση δικτύου διοξειδίου του άνθρακα στην Βορειοδυτική Ευρώπη με επίκεντρο το λιμάνι του Ρότερνταμ.

ΠΗΓΗ: energypress.gr
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας